Ayakkabı yıkamanın püf noktaları: Ayakkabı nasıl yıkanır?

Haber 7 - Ayakkabı yıkamak basit gibi görünse de aslında zor bir işlemdir. Elde ve çamaşır makinesinde ayakkabı yıkarken dikkat etmeni gerekenleri sizler için derledik.

Ayakkabı yıkamanın püf noktaları: Ayakkabı nasıl yıkanır?
23 Mayıs 2023 - 13:16

Ayakkabılarımız, günlük hayatta en sık kullandığımız ve dolayısıyla en çok kirlenebilen ve bakım gerektiren eşyalarımızdan biridir. Bu nedenle, ayakkabılarımızın temizliği ve bakımı düzenli olarak yapılmalıdır. Ayakkabılarımızın temizliği için evde uygulayabileceğimiz iki yöntem vardır. Bunlardan biri elde yıkama diğeri ise çamaşır makinesinde yıkamadır.

İşte elde ve çamaşır makinesinde ayakkabı yıkarken yapmanız gerekenler:

ELDE AYAKKABI YIKAMA

Deri ayakkabılar ve spor ayakkabılar genellikle elde temizlenmek için uygundur. Spor ayakkabılar çoğu zaman çamaşır makinesinde de yıkanabilmektedir ama çamaşır makinesinde yıkamak istemeyenler için elde yıkamak iyi bir alternatiftir. Elde ayakkabı yıkamak için izlemeniz gereken aşamalar şu şekildedir:

Bir kabın içinde sıcak su ve sabunu karıştırın. Ayakkabının bağcıklarını çıkarın. Bağcıkları dilerseniz elinizde dilerseniz de çamaşır makinesinde yıkayın. Kullanmadığınız bir yumuşak diş fırçasını sabunlu suya batırıp ayakkabının yüzeyini hafifçe fırçalayın. Lekeleri çıkan ayakkabınızı temiz renk veremeyen bir bez ve su yardımıyla durulayıp sabun artıklarından arındırın. Ayakkabıyı doğrudan güneş ışığına maruz bırakmadan, serin bir ortamda kurumaya bırakın. Deri ayakkabınızı daha sonra bir pamuk ve vazelin yardımıyla parlatabilirsiniz.

ÇAMAŞIR MAKİNESİNDE AYAKKABI YIKAMA

Çamaşır makinesinde ayakkabı yıkama ise daha pratik bir yöntemdir ancak her ayakkabı bu şekilde yıkanamaz.  Çamaşır makinesinde yıkanabilecek bir ayakkabınız var ise izlemeniz gereken aşamalar şu şekildedir:

Ayakkabınızın üzerinde çamur gibi yoğun lekeler var ise bir bez yardımıyla makineye atmadan önce temizleyin. Varsa ayakkabının bağcıklarını çıkarın. Ayakkabınızın makinenin içinde savrulup zarar görmemesi için varsa çamaşır yıkama filesi, ince bir bez çanta ya da yastık kılıfı içerisine yerleştirip ağzını bağlayın. Çamaşır makinesinin içerisine ayakkabınız sağa sola vurup darbe almasını önlemek için birkaç tane temizlik havlusu ekleyin. Makinenin deterjan gözüne sıvı deterjan ekleyip, 30 derecede, sentetik program ayarında ve 600 devirde yıkayın. Yıkama işlemi bittikten sonra ayakkabılarınızı kurumaya bırakın.

YORUMLAR

  • 0 Yorum