Bir Masal Şehri Şanlıurfa programında dikkat çeken Ayn Zeliha hikayesi

Geçtiğimiz hafta Beyaz TV ekranlarda ilk bölümüyle ekrana gelen "Bir Masal Şehri Şanlıurfa" adlı programda dikkat çeken bir bölüm yer aldı. Sunucuğunu sanatçı ve yazar Ekrem Arpak'ın hazırladığı programda Hazreti İbrahim'ın hayatı dışında Ayn Zeliha'nın hayatına değinildi. Arpak'ın dikkat çekttiği hikayeye büyük ilgi duyuldu? Peki Ayn Zeliha kimdi?

Bir Masal Şehri Şanlıurfa programında dikkat çeken Ayn Zeliha hikayesi
03 Temmuz 2022 - 21:01 - Güncelleme: 03 Temmuz 2022 - 21:39





Beyaz TV kanalında geçtiğimiz pazar günü dikkat çeken bir ;program yayınlandı. Programın adı "Bir Masal Şehri Şanlıurfa'ydı. Sanatçı ve yazar Ekrem Arpak'ın sunumuyla ekranlara ilk kez gelen programda dikkat çekilen konular oldu.

Şanlıurfa'nın tarihsel kalıntıları,  geçmişe uzanan zaman yolculuğunda tarihe tanıklık etmiş konuları ele alındı. Şanlıurfa'nın önemli değerlerine de yer verilen programda, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül'de konuklar arasındaydı.
Özellikle hazreti İbrahim'in ve Göbekli Tepe'nin hikayesinin önemi bir kez daha  gözler önüne serildi. Ancak bir dikkat çeken hikaye de ilk kez dile getirildi.
Herkes Hazreti İbrahim'in ateşe atıldığını biliyordu ancak Arpak o tarihde bir kişinin daha ateşe atıldığını ve o tarihsel dokulara değindi.





AYN ZELİHA MERAK EDİLDİ?

Arpak, programda, hazreti İbrami'i ateşe atılıdğ ıhikayesini anlattıktan sonra, yine ateşe atılan Ayn Zeliha'nın öyküsünü anlattı. Nemrudan kızı olan Zeliha'da Hazreti İbrahim'in dinine geçtiği için ateşe atıldığına değindi. Arpak'ın bu anlatımından sonra Ayn Zeliha merak edildi? Ayn Zeliha kimdi? Nereliydi? Ateşe niçin atıldı? gibi sorulara cevap arandı. Bizde Arpak'ın gündeme getirdiği Ayn Zeliha'yı sizler için araştırıp haberimizde derledik.
​​​​​​



AYN ZELİHA KİMDİR?

Halil-ür Rahman Gölü'nün hemen güneyinde, Urfa Kalesinin önünde yer almakta olup, 150m2 alanı bulunan bir göldür. Bu göldeki balıklar, mekânın kutsal olduğuna inanıldığından yenmez. Rivayetlere göre, Hz İbrahim ateşe atılacağı zaman, Nemrut’un kızı Zeliha, Hz. İbrahim’in dinine iman ettiğini söyleyince, babası tarafından ateşe atılır. Zeliha yanarak can verir. Daha sonra, Zeliha'nın düştüğü yerde bir göl oluşur. Bu göle de Aynzeliha (Zeliha Gölü veya Pınarı) adı verilir.

BALIKLIGÖL'DEKİ AYN ZELİHA GÖLÜ


Diğer bir rivayette ise Zeliha'nın göz yaşlarından oluştuğu içi ve arapçada göz yaşı anlamına gelen "Aynzeliha" adı verilmiştir. Halk inanışlarında göl veya göldeki balıklar kutsal sayılmaktadır. Bu balıklara dokunanların öleceği, yada başına bela geleceği inanılır. Gölün etrafında insanların rahatlıkla oturup, bu tarihi dokunun atmosferini içine çekip dinlenmesi için çay bahçeleri mevcuttur. Özellikle bahar ve yaz aylarında ziyaretçi sayısı çok olan gölün içerisinde ise iki tane kayık bulunmaktadır. Misafirler, istediği taktirde kayıkla küçük bir tur atabilmektedirler. 





 


YORUMLAR

  • 0 Yorum