SON DAKİKA HABERİ | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri: Rusya açık açık tehdit etmişti... Putin'den flaş hamle!

Ukrayna - Rusya savaşı 8'inci gününde... Kırım yarımadasının kuzeybatısındaki Herson'dan çelişkili haberler geliyor. Rusya'nın 'ele geçirdik' dediği kentin...

SON DAKİKA HABERİ | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri: Rusya açık açık tehdit etmişti... Putin'den flaş hamle!
03 Mart 2022 - 09:58

Rusya - Ukrayna savaşının 8'inci gününde Herson'dan çelişkili haberler geliyor. Dün Rusya'nın ele geçirdiğini açıkladığı kentin belediye başkanı konuştu. Rus Jetleri İsveç hava sahasını ihlal etti. Japonya'nın Rus işgali nedeniyle evlerinden kaçmak zorunda kalan Ukraynalı mültecileri kabul edeceğini söyledi. İşte dakika dakika bölgede yaşananlar...

07.57  Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü General İgor Konaşenko, Kiev’i terk etmek isteyenler için insani koridor oluşturulacağını açıkladı. Konaşenko, Kievlilerin şehri güney yönünden terk ederek Vasilkiv kentine gidebileceğini söyledi.

Fakat bu şehir de işgalin başından beri yoğun Rus bombardımanı altında. Konaşenko Pazartesi günü de benzer bir açıklama yapmıştı.

07.20 Eski CIA Direktörü David Petraeus, “Batı işgal öncesi Ukrayna’ya hava savunma sistemleri göndermemiş olsaydı bugün Rusya Ukrayna’da hava üstünlüğünü kurmuştu” dedi.

BBC’ye konuşan Petraeus “Rus hava kuvvetlerinin dilediği gibi uçabilmesi beklenirdi ama bu sistemler nedeniyle bunu başaramıyorlar” dedi.

Petraeus, birden fazla Rus savaş uçağının düştüğüne dair doğrulanmış bilgilerin olduğunu, bu durumun Rusya’nın sahada büyük kayıplar verdiğini gösterdiğini söyledi.

07.05 ABD Dışişleri Bakanlığı, Kremlin'i Rusya'da 'medya özgürlüğüne ve gerçeğe tam bir saldırı' yapmakla suçladı.

06.12 Ticaret verilerine göre, Brent petrolün fiyatı 9 Eylül 2013'ten bu yana ilk kez varil başına 116 doları aştı.

Rusya, Kiev’e yönelik son saldırısında Kievliler için hayati öneme sahip olan ısıtma hatlarını vurdu. Kiev'in batısındaki tren istasyonu yakınında bulunan merkezi ısıtma merkezine atılan roket ile Kiev'in birçok mahallesine ısıtma sağlanamayacağı ifade edildi.

05.54 New York Times'ın haberine göre Kırım yarımadasının kuzeybatısındaki Herson Ruslar tarafından ele geçirildi. Şehrin belediye başkanı ve ABD istihbaratı, şehrin tamamen ele geçirildiğine itiraz etti.

Herson belediye başkanı Igor Kolykhaiev, işgalci birliklerle pazarlık yaptığını belirtti.

05.07 Başbakan Fumio Kishida, Japonya'nın Rus işgali nedeniyle evlerinden kaçmak zorunda kalan Ukraynalı mültecileri kabul edeceğini söyledi.

Gözden KaçmasınKiev bombardıman altında! Merkezi ısıtma sistemini vurdularHaberi görüntüle

RUS JETLERİ İSVEÇ HAVA SAHASINI İHLAL ETTİ

04.47 Dört Rus savaş jeti İsveç hava sahasını ihlal etti. Ordu, iki Rus SU27 ve iki SU24 savaş uçağının Baltık Denizi'ndeki İsveç adası Gotland'ın doğusundaki İsveç hava sahasına kısa süreliğine girdiğini söyledi.

İsveç Savunma Bakanlığı Rusya'nın bu halesi üzerine kınama yayınlandı. Rusya'nın bu hamlesinin sorumsuzca olduğunun altını çizen Hava Kuvvetleri Komutanı Edström konu ile ilgili açıklamasında şu ifadeleri kullandı;

'Arka plandaki mevcut durum göz önüne alındığında, bu olayı çok ciddiye alıyoruz. Rusya'nın davranışı sorumsuzca.'

NATO TEHDİDİNDEN GÜNLER SONRA YAŞANDI

Geçtiğimiz günlerde, savaş devam ederken Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılmasının sonuçları olacağı uyarısında bulunmuştu.


81 yaşındaki Fransızca öğretmeni Pjotr ​​Vyerko, Ukrayna'nın başkenti Kiev'in dışındaki Gorenka'da Rus hava saldırısında hasar alan evinde elinde tüfek ile nöbet bekliyor. 

03.00 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rusya'nın ülkesine saldırılarının ilk haftasında açıklamalarda bulundu. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıyı kınanmasına yönelik taslağın onaylandığını hatırlatan Zelenskiy Ukrayna için lehte oy veren her ülkeye teşekkür etti. Rusya'yı destekleyen ülkeleri de sayan Zelenski, Rusya'nın daha fazla ülkeyi yanına alamayacağını savundu.

Rus ordusunun ülkesinde amacına ulaşamayacağını savunan Zelenski, "Ukraynalılar! Her işgalci bilmelidir ki buradan hiçbir şey alamayacaklar, hiçbir yeri fethedemeyecekler. Nereye gitseler yok edilecekler. burada huzur olmayacak, burada yiyecekleri olmayacak, burada tek bir sessiz anları olmayacak. İşgalciler Ukraynalılardan tek bir şey alacaklar: şiddetli tepki" diye konuştu.

01.51 Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı (AGİT) üyesi Maryna Fenina'nın Ukrayna'nın Harkiv kentinde topçu ateşi nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi. AGİT'ten yapılan açıklamada, Fenina'nın savaş alanı haline gelen şehirde ailesine ihtiyaçlarını götürürken öldüğü aktarıldı.

Gözden KaçmasınBiden’dan, Putin ve oligarklara yaylım ateşi: Yatlarına, katlarına el koyacağızHaberi görüntüle

01.09 ABD Temsilciler Meclisi, Ukrayna'ya düzenlediği askeri harekat nedeniyle Rusya'yı kınayan ve Ukrayna'yı destekleyen karar tasarını onayladı.

01.08 Pentagon, Rusya'nın nükleer kuvvetleri teyakkuza geçirdiği açıklaması üzerine yanlış anlaşılmaması için Minuteman III balistik füze tatbikatını ertelediklerini açıkladı.

01.07 Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcılığı, Rusya'nın Ukrayna işgaline ilişkin soruşturma başlattığını doğruladı. Savcı, delil toplama sürecine başladığını duyurdu.


01.05 Dünya Bankası, Rusya ve Belarus'taki tüm projeleri durdurduğunu açıkladı.

00.30 Ukrayna'nın güneyindeki Herson kenti sokaklarında Rus askerleri ve tanklarının gezdiği bildirildi. Belediye Başkanı İgor Koykhayev, Rus güçlerinin zorla belediye binasını girdiğini açıkladı.

00.22 Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT), belirlenmiş yedi Rus bankası ve onların Rusya merkezli belirlenmiş iştiraklerini Avrupa Birliği kararı ışığında sistem çıkaracağını duyurdu. SWIFT'ten (Küresel Bankalararası Finansal İletişim Derneği) yapılan açıklamada, Rus bankalarının Avrupa Birliği düzenlemesi gereği 12 Mart'ta sistemle ilişiği kesilecek.

23.59 Başkent Kiev’e ilerleyen Rus ordusuna karşı Ukrayna ordusu, Kiev’e bağlanan yollarda ve köprülerde önlem alıyor. Özellikle Kiev’e bağlanan köprüler patlatılarak kullanılamaz hale getirilirken, Rus ordusuna ait askeri araç ve tankların Kiev’e girmesinin önüne geçilmeye çalışılıyor. Kiev’in doğusundaki Baryshivka kırsal bölgesindeki Ukrayna ordusu bir köprüyü daha patlatarak yıktı.

22.45 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, basın açıklaması sırasında Rus halkına ve Rusya devlet Başkanı Vladimir Putin'e mesaj gönderdi. Blinken, "Rus halkına mesajım; Biz biliyoruz pek çoğunuz böyle bir savaşta yer almak istemiyorsunuz. Putin'in bu sebepsiz saldırısı, hayatlarınızı nasıl iyileştirilebilir. Yaptığımız ekonomik yaptırımların amacı siz değilsiniz, hükümetinizin bu saldırgan yapısını durdurması. Putin liderlik yapmak istiyorsa, Rus askerlerinin ailelerine dönmelerine izin vermelidir. Biz kapıları açık bırakıyoruz, diplomasinin uygulanması için. Eğer Rusya geri çekilirse, diplomasi yolunu seçerse biz de aynı şeyi yapmaya hazır bulunuruz" dedi. 'Rusya'nın nükleer silah tehditleriyle ilgili ne düşünüyorsunuz' sorusuna cevap veren Blinken, “Nükleer silahlar tehlikeli, kışkırtıcı ve yanlıştır. Ancak ABD şu anda alarm seviyesini yükseltmek için bir neden görmüyor" ifadelerini kullandı.


YORUMLAR

  • 0 Yorum