Son dakika: Kemal Kılıçdaroğlu'ndan Sinan Oğan sorusuna çok konuşulacak yanıt! 'Sahte maskeler düştü'

Son dakika haberi... CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu açıklamalarda bulundu. Sinan Oğan ile ilgili çok konuşulacak ifadeler kullanan Kılıçdaroğlu, Tüm sahte maskeler düştü. Halka farklı görünüp, sarayda farklı görünen kişi iki maske takamaz. dedi. Öte yandan Muharrem İnce ile görüştüğünü de söyleyen Kılıçdaroğlu, sığınmacılar konusu ile ilgili de Biz Avrupa’nın sığınmacı deposu değiliz ifadelerini kullandı.

Son dakika: Kemal Kılıçdaroğlu'ndan Sinan Oğan sorusuna çok konuşulacak yanıt! 'Sahte maskeler düştü'
23 Mayıs 2023 - 22:56

Son dakika: 14 Mayıs'ta adayların yeterli oy oranını sağlayamaması nedeniyle cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı. Seçmenler yeniden sandık başına gitmeden önce siyasiler ikinci tur çalışmalarına devam ediyor.

 

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Habertürk'te soruları yanıtladı.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

ÜMİT ÖZDAĞ İLE NE KONUŞULDU?

"Elbette ki doğal olarak partilerle bir araya geliyoruz. Ortaklaştığımız konu Türkiye'nin içinde olduğu durum. Sığınmacılar, terör, Anayasa, ilk 4 madde, 66. madde, bütün bunların hepsi konuşuldu. Daha henüz görüşme trafiği sonlanmadı. Benim bu aşamada Millet İttifakı'nın diğer bileşenlerine şu konularda uzlaştık gibi bir tablo yarın ortaya çıkacak. İttifak'ın genel başkanlarını da bilgilendireceğim. Hemen oturduk anlaştık değil. Görüşmeler devam ediyor. Ümit Bey ile 3 kez yan yana geldim. Tamamen ülke çıkarları üzerine bir mutabakat sağlamaya dönük bir çalışma var. Onlar da biz de gidişattan rahatsızı. Bunun düzelmesini istiyoruz.

 

SİNAN OĞAN'IN OYLARI NASIL DAĞILACAK?

Oylar kişiye gitmez. Oylar bir idealizme gider. Sizin idealiniz ne? Hedefiniz ne? Beklenti kişiye özgü değil. Beklenti nelerin nasıl yapılacağına yöneliktir. Bunun ifade eden kişi yarın bundan vazgeçip başka bir yerde konumlanıyorsa bütün taban oraya gidecek diye bir şey yok. İnsanlar düşünerek karar veriyorlar. Bugün yapacağım diyorsunuz, 3 gün sonra ben vazgeçtim oraya gidiyorum diyorsunuz. Size destek verenler sizin köleleriniz değil. Onlara neleri taahhüt ettiniz? Oğan, Cumhur İttifakı'nı destekleme konusunda karar verdi, yorum yapmak istemem. Siyasetçi durduğu yeri bilmeli. Siz aday olduğunuz zaman neleri vadettiniz? Şimdi neden vazgeçtiniz? Ben bunu sade bir vatandaş olarak bilmek isterim. Ne oldu da birden bire görüş açısı değişti? Tüm sahte maskeler düştü. Halka farklı görünüp, sarayda farklı görünen kişi iki maske takamaz.

 

MUHARREM İNCE İLE GÖRÜŞTÜ MÜ?

Sayın İnce ile görüştüm. Rahatsızlık geçirdiğinde aradım, geçmiş olsun dileklerimi ilettim. Muharrem Bey yıllar yılı bu partiye emek vermiş, binlerce kişiye yol arkadaşlığı yapmış biri. Partideki üyeliği benden çok eski olan bir arkadaşımızdır. Kendisine her zaman her yerde saygı duymak da benim görevim.

İLK TURDAKİ SONUCU BEKLİYOR MUYDU?

Birinci turda sonuç alacağımızı düşünüyordum. Ama iki taraf da beklenen sonucu alamadı. Şimdi iki lider var. Tek bir oy pusulasında iki kişi var. Bu bir seçimin ötesinde bir referandum. Siz Anayasanın ilk 4 maddesini değiştirmek istiyorsanız Erdoğan'a, değişmesini istemiyorsanız bana oy vereceksiniz. Kadın haklarının korunması için Kılıçdaroğlu'na oy vereceksiniz. Sığınmacılar gitsin istiyorsanız Kılıçdaroğlu'na oy vereceksiniz. Daha tutarlı bir ekonomi istiyorsanız Kılıçdaroğlu'na oy vereceksiniz. Ordunun itibarını korumak istiyorsanız Kılıçdaroğlu'na oy vereceksiniz. Daha birçok örnek verebilirim. Bu bir referanduma dönüştü. Cumhuriyet'ten yana, adaletten yana, liyakattan yana olanlar Kılıçdaroğlu'na oy kullanacaklar.

 

ÇOĞUNLUĞUN CUMHUR İTTİFAKI'NDA OLMASI

Seçilirsem hiçbir zararı olmaz. Hatta Türkiye için büyük yararı olur. İktidar olarak yaptığımız bütün harcamaların hesabını muhalefete vereceğiz. Yaptığımız harcamalar, aldığımız kararlar, yasalar parlamentonun denetiminde olacak. Parlamentoyu ve AK Parti'yi rahatsız edecek niye kanun götürelim. Bizim götüreceğimiz bütün yasalar toplumun yararı olacak. Karşı çıkıyorlarsa gerekçesini söylesinler. Ben herkesin hakkını koruyan bir cumhurbaşkanı olacağım. Bunlar gibi ayrım yapmayacağım. Türkiye'nin çıkarlarını önceleyeceğiz. Biz Türkiye'de siyaset anlayışını değiştirmek istiyoruz. Bir kişinin ağzından çıkan söylemlere göre kanun teklifi çıkması gibi bir şey yok.

ANKET ŞİRKETLERİ HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYOR?

Anket sonuçlarına bir şey diyemem. Anketler yapılır, bakarız saygı duyarız. Bir anketi alıp onun bütün ayrıntılarına verecek zamanım yok. Emin olun eğer anketler geliyorsa onları alıyorum, kapağını bile açmadan Fethi Hoca'ya gönderiyorum. Türkiye'nin bu kadar derdi varken oturup anketle uğraşamam. Türkiye'de açık ve net söylüyorum sorunların çözümü konusunda iddialıyım. Kim ne söylerse söylesin, iddiamı her yerde söyleyebilirim. Devlette 27.5 yıl çalışmış, toplumun bütün sorunlarını bilen bir kişiyim. Toplumun her kesimiyle muhatap olurum. Bana bazen 'şu sorundan da söz et' dedikleri zaman önce derim ki sorunun ayrıntılarını gönderin. Bakacağım, hafızamda test edeceğim sonra nasıl çözeceğimizi kamuoyuyla paylaşacağız.

 

'MONTAJ VİDEO' TARTIŞMASI

Biz hiçbir zaman bir seçim kampanyasının bu kadar lekeli olduğunu düşünmedik. Allah aşkına şu aklınıza gelir miydi? 'Efendim sen teröristlerle berabersin.' Erdoğan, TRT'de ne söyledi? 'Efendim Kandil'le ortak bir şeyler yapmış.' Görüntüler mi çıkmış öyle bir şeyler söyledi. Ondan sonra da gazeteci arkadaş 'anlayamadım' diyor. Diyor ki 'montaj' falan. Vicdanı olan bütün vatandaşlarıma soruyorum, nasıl olur da Kandil'le ben gideceğim de ortak bir video düzenleyeceğim. Hayatım boyunca teröre karşı çıkan birisi için bu kadar ahlaksız bir şey nasıl yapılabilir? Ve devleti yöneten yapıyor. Sahte video üreten kişiye sahtekar denir. Bir sahtekar nasıl bunu yapabilir? Devletin cumhurbaşkanı nasıl sahtekarlık yapabilir? Bu kadar iftira, bu kadar düzeysizlik cumhuriyet tarihinde olmadı. Keşke karşıma gelse de 'yemin et' derdim. Sen nasıl hangi yüzle seçim meydanlarında bunları gösteriyorsun? İnsanda biraz ahlak olur. Bunlarda inanç da yok. Niye iftira atıyorsun? Senin ne halt ettiğini ben biliyorum. Kandil'in anahtarı senin cebinde. Beni suçluyorsan karşıma çıkacaksın. Kendini erkek olarak görüyorsan erkek gibi karşıma çıkacaksın. Nedir bu rezalet? Biz bunu hiç düşünmedik. Çünkü cumhurbaşkanı koltuğunda oturan kişinin bu kadar alçalacağını düşünmedik. Aşağılık bir kampanyayı hiç düşünmedik. Seçim meydanlarında gösteriyor. Gerçekten Allah büyüktür.

 

'MEMLEKETİ SOĞANA MUHTAÇ HALE GETİRDİLER'

Teröristlerin videoları kime yarar? Aklımızı kullanalım. Teröristlerin yaptığı açıklamalar benim işime mi yarar, sarayın mı? Onları kim konuşturuyor? Saray konuşturuyor. Boşuna mı Kandil'in anahtarı Erdoğan'ın cebinde diyorum. Bütün dolaplarını biliyoruz. Beka sorunu sensin. Memleketi soğana muhtaç eder hale getirdin. Biz diyoruz ki bu memleket elden gitmesin, bu kadar yol geçen hanına dönmesin. Yarın öbür gün sığınmacı sayısı 30 milyona çıkacak. Türkiye çok daha büyük bir sıkıntının içine düşecek. Beka sorunu bu değil midir? Bütün bunları toplumun gözünden kaçır, efendim biz teröristlerle yan yanaymışız. Namuslu bir insansa karşıma çıkıp anlatır. Neden karşıma çıkmıyor?

 

'BURASI AK PARTİ DEVLETİ DEĞİL'

Benim ağzımdan savunma sanayii aleyhine bir cümle duydunuz mu? Milli mesele bu. Silah üretildi de biz karşı mı çıktık? İHA üretildi de karşı mı çıktık? Karşı çıktığımız bir şey var, kardeşim tank palet fabrikasını niye Katarlılara sattınız? Niye karşı çıkalım? Bunlar bir partinin değil ki. Bu devletin. Devletin ürettiği bir silaha biz neden silah üretiyorsunuz diyelim. Akıl var mantık var. Parti devleti mi burası, yoksa Türkiye Cumhuriyeti devleti mi? Burası AK Parti devleti değil. Burası Türkiye Cumhuriyeti devletidir. Elbette ki savunma sanayimizi büyüteceğiz. Türkiye'nin savunma sanayisinde güçlü olması lazım. Vatanını seven herkes savunma sanayisine karşı olmaz.

 

'ŞU ANDA BAKAN BELİRLEME GİBİ DÜŞÜNCEMİZ YOK'

İsimler konusu oturulur konuşulur. Biz lider partisi değil. İttifak da bir kişinin sözlerine bakmıyor. Biz istişareyle karar alırız. Bizde herkes düşüncesini söyler, bir doğrunun üzerinde karar alırız. Şu anda bizim bakan belirleme gibi bir düşüncemiz yok. Ama bizim mükemmel kadrolarımız var. Biz devlette liyakatı neden savunuyoruz? Devletin her kademesinde en yetkin kişilerin olmasını istiyoruz. Herkes görüyor ki, bu insanlar vatansever, bu insanlar gerçekten de bürokrasinin kilit taşı olacaklar. Şimdiden açıkladığımız zaman bütün bu insanları yıpratırlar. Devlet sırrı kavramı nedir onu da bilmiyorlar. Devlet akılla, bilgiyle, birikimle yönetilir. Sen kalkıyorsun her şeyi televizyonculara gösteriyorsun.

 

SIĞINMACILAR KONUSU

Bizim net olmamız lazım. Burası Türkiye Cumhuriyeti devleti. Ben Avrupa'nın sığınmacı deposu değilim. Kusura bakmayın diyeceğiz ve göndereceğiz. O göndereceğimiz insanların insani koşullarda kendi ülkelerine gitmesi lazım. Parayı sen vereceksin diyeceğiz. 2 yılda göndereceğiz. Suriye hükümetiyle de anlaşma yapacağız. Avrupa Birliği parayı verecek. Sen geri kabul anlaşmasını niye imzaladın? Koltuğunu korumak için. Hani sen dünya lideriydin? Bunları aldın, şimdi 'geri göndermeyeceğim' diyorsun. Sadece Suriyeliler de değil, her yerden gelen var. Zaten sınır diye bir şey kalmadı. Türkiye'yi uyuşturucu cennetine çevirdiler. O uyuşturucu baronlarının kökünü kazıyacağım.

 

'ASIL MESELE ERDOĞAN'IN DEVLETİ YÖNETEMEMESİ'

Biz sığınmacılarla beraber kaçakların da gitmesini istiyoruz. Askerlerimiz Suriye'de her an çatışmayla karşı karşıya kalabilirler. Bakıyorsun gencecik insanlar sığınmacı diye bizde geziyorlar. Bizim askerimiz orada şehit olacak, beyler gelecek burada krallar gibi yaşayacak. Kilis'te ana caddede neredeyse Türk esnaf kalmamış. Asıl mesele Erdoğan'ın devleti yönetememesi. Belki iki yıldan çok daha erken sürede gönderebiliriz.

2.5 MİLYONLUK OY FARKINI TERSİNE ÇEVİREBİLECEK Mİ?

Çevireceğiz. Seçmen sandığa gitmeli, oyunu kullanmalı. Türkiye'nin içinde bulunduğu tablonun değişmesi lazım. Seçmen kendi evladını düşünüyorsa, pazara çıktığında pahalılığı görüyorsa vicdan sorgulaması yapması lazım. Bu düzeni değiştirmesi lazım. Herkesin kendi sorumluluğunu bilmesi lazım. 22 yıldır terörü bitiremediler. Rahmetli Ecevit bunlara biten bir terörü devretmişti. Bizim şu anda geçen dönem milletvekilliği yapan bu dönem yeniden seçilen bütün arkadaşlarımız her yerde çalışıyorlar. Sorunlar varsa sorunları aktarıyorlar. 2.5 milyon çok büyük bir rakam değil. Bu rakam çok rahatlıkla kapanacaktır. Vatanını seviyorsan bu düzeni değiştireceksin. Eğer sen sığınmacıdan, hayat pahalılığından, yolsuzluktan, liyakatsizlikten şikayet ediyorsan 22 yıldır bunu değiştiremeyenleri göndereceksin. Devlet soyuldu. Bu zengin devlet resmen soyuldu. Paralar yurt dışına götürüldü.

 

4 PARTİ İLE ORTAK LİSTE NE GETİRDİ?

Beraber yola çıktık, beraber yürüyoruz. Neden 6 altı parti bir araya geldik? Çünkü Türkiye'nin yeniden bütün kurumlarıyla inşa sürecine girmesi lazım. Yargıtay Başkanı çıkıp da 'yargıya güven yüzde 30'a inmiş' diyorsa devletin temeli sarsılmış demektir. Bunu tek başına bir partinin düzeltmesi mümkün değil. Devletin yıpranan kolonları var ve yeniden inşa edilmesi lazım. Medyada ciddi bir parçalanma ve çürüme var. Kesinlikle düzeltilmesi lazım. Medya, halka doğru bilgi verme amacıyla kurulan bir organ, nasıl olur da bir partinin arka bahçesine dönüşebilir? Buradan Türkiye'nin çıkması lazım. Medyanın bütün siyasal yapıları özgürce eleştirebilmesi lazım. Benim görmediğimi medya mensubu görebilir, benim duymadığımı duyabilir. Varsa hatanız süratle düzeltirsiniz. Bu topluma dinamizm kazandırır, siyasete güveni kazandırır.

 

'BİLGİSAYARA GİRİŞTE YAVAŞLAMAMIZ OLDU'

Yaklaşık 200 bine yakın sandık var. Bazı sandıklarda görevlimiz yoktu, çünkü orada İYİ Partililer vardı. Bizim de müşahitlerimiz vardı. Bazı yerlerde İYİ Parti yoktu, biz vardık. Bilgiler çok hızlı aktı. Fakat bilgisayara girişte yavaşlamamız oldu. Sorun biraz oradan kaynaklandı. Bütün veriler geldi. Baştan tutanaklar geldi, yüklenmede zaman aldı. Öbür taraftan Anadolu Ajansı Erdoğan'ı yüzde 57 ile açtılar. Bize büyük kentlerden bilgi akıyordu. Anadolu Ajansı'nın öteden beri düşüncesi, önce iktidar partisinden gelen oyları verir. Sandıklara polisin gidip bilgi almak istediğini biliyorum. İki kez İçişleri Bakanlığı kendi kurduğu yapıya bilgi aktarılmasını istedi. YSK iki kez reddetti. Buna rağmen polisler sandıklardan bilgi almaya kalktı. Bir müdahaleyi de gördük, bize de aktarıldı."

YORUMLAR

  • 0 Yorum