SUSURLUK AYRAN FESTİVALİ SÖNÜK GEÇİYOR AYRAN FESTİVALİNDE SUSURLUK AYRANININ, ADI VAR KENDİ YOK.
Balıkesir'in meşhur kazayla anılan ve meşhur 'Susurluk Ayranı'yla' ün kazanan şirin ilçesi Susurluk'ta '35.Susurluk Ayran Festivali' başlandı. Heyecanla başlanan festival istenilen ilgiyi görmedi. Peki neden? Yayın Yönetmenimiz Salih Aluş izlenimlerini yazdı...
04 Eylül 2024 - 13:43
Salih Aluş'un kaleminden...
Balıkesir'in meşhur kazayla anılan ve meşhur 'Susurluk Ayranı'yla' ün kazanan şirin ilçesi Susurluk'ta '35.Susurluk Ayran Festivali' sönük geçiyor.
Yedi gün sürecek olan ve 30 Ağustos'ta başlayıp 5 Eylül'de sona erecek Ayran Festivalinde ,meşhur Susurluk Ayranı'nın ne adı ne de tadı geçiyor.
ADI VAR,TADI YOK.
Adı üstünde 'Susurluk Ayran Festivali' festivalin açılışında ilk önce Susurluk Ayranı'nın özellikleri ve tarihçesi anlatılması lazım. Ama gelin görün ki yeni Belediye Başkanı seçilen CHP'li Başkan Hakan Yıldırım Semizel ayrandan ziyade,festivali etkinliklerle açmayı tercih etmiş.Festival Atatürk Parkında Yusuf Dede konseriyle başladı.
Belediye Başkanı seçilen CHP'li Başkan Hakan Yıldırım Semizel
SUSURLUK'LULAR ŞAŞKIN !
Belediye Başkanı Semizel.Açılışta ne meşhur Susurluk Ayranı'nın adından ne de tadından bahsetmiş. Belediyenin sitesini şöyle bir dolaştım böyle bir açıklamaya ve tek kare resme rastlayamadım ve çok şaşırdım doğrusu. Çok ayıp etmişsin sayın Başkan Semizel.
Festivale katılan bir çok Susurluk'lu vatandaş 'Bizler festivalde, Sayın Belediye Başkanımız Hakan Yıldırım Semizel'den davetlilere Belediye olarak meşhur ayranımızı ve tostumuzu ikram etmesini beklerdik, fakat hiçbir ikram görmedik, bu da bizi hayretlere düşürdü' diyerek şaşkınlıklarını dile getirdiler.
AYRANSIZ,AYRAN FESTİVALİ!
Yedi gün sürecek '35.Susurluk Ayranı Festivali' nde sadece müzik şöleni,kitap günleri,gazetecilerin fotoğraf sergisi, çocuklar için sihirbaz gösterileri, spor ve sanatla dolu gösteriler, ressam ve sanatçılar ve yazarların kitaplarının tanıtımı yapılıyor. Bu da halk arasında şaşkınlıkla karşılanıyor.
Birçok Susurluk'lu vatandaş 'Bizler Belediye Başkanımızdan,gelen davetlilere,meşhur Susurluk Ayranımız ve tostlarımızın tanıtımını ve ikramını beklerdik, fakat bu festivalde bunların hiçbirini görmedik, bu nasıl festival' diyerek şikayetlerini dile getirdiler.
FESTİVAL SÖNÜK GEÇİYOR.
Çocukların en çok ilgi gösterdiği 'Susurluk Ayran Festivali'nin bu sene sönük geçmesi halk tarafından şaşkınlıkla karşılandı.
35.si kutlanan 'Susurluk Ayran Festivali' nde Günay Özkılınç ile Nazım Hikmey söyleşisi, Sena Şener,Ayşegül İncemen, Karambol grubu sahne aldı. Festivale katılan davetliler bu şarkılarla coştu ve eğlendi.
Festivalde en çok gezilen ve beğenilen ise Sanat Sokağı'nda açılan Susurluk'lu bayanların el emeği göz nuru hediyelik eşyaları ve dost ve ayran satan stantlar oldu. Yedi gün sürecek festival 5 Eylül Perşembe günü Atatürk Parkında düzenlenecekPinhani Grubu'nun sahneye çıkmasıyla son bulacak.
SUSURLUK AYRANININ 570 YILLIK TARİHÇESİ
Fatih Sultan Mehmet han yaptığı gezilerde güzargah olarak kullandığı o zamanki adıyla “SU SIĞIRLIK” olan şimdiki adıyla SUSURLUK ilçemizin bulunduğu bölgeden geçişi esnasında bölgenin sulak ve bataklık olmasından dolayı veziri Zağnos paşa’ya bu bölgede sığır yetiştir arazi buna çok müsait burada yetişen hayvanın sütü kaliteli ve lezzetli olur.
Sütünden yoğurt, yoğurdundanda ayran yapar banada bir tas ikram edersin diye talimat verir. Talimata uyan Zağnos paşa bölgede hayvan yetiştiriciliğine başlar. Fatih Sultan Mehmet Han bir süre sonra yine bu bölgeden geçerken Zağnos paşa hizmetkarların başı olan Ayşe Bacıya elde edilen sütten yapılan yoğurttan bir tas ayran yapılıp hünkara ikram edilmesini emreder.
Ayşe bacı hazırladığı ayranın üzerine bir tutamda saman serpiştirir. İkram edilen ayranı süzerek içmeye çalışan hünkar Ayşe bacıya ayran soğuk ve çok güzel olmuş der, lakin üzerindeki saman neyin nesi diye sorar. Ayşe bacıda utanarak hünkarım soğuk ayranı hızlı içerek üşütüp hasta olmayasınız diye yaptım diye cevap verir.
Yaşanan bu güzel hikaye yüzyıllar boyu dilden dile dolaşır. ”Ayran Susurlukta içilir” sözü her yerde söylenmeye başlar. Yıllar sonra 1960 yılında karayolunun Susurluktan geçmesiyle ilçe aktifleşir. İlçenin dışında yaşayan Şükrü bey ve eşide kara yolundan geçen araçlara manda yoğurdundan yaptıkları soğuk ve köpüklü ayranları satmaya başlar ve bu işe öncülük ederler akabinde bir çok tesis ve seyyar arabalarda susurluk ayranı satılmaya başlar.
Yapımıyla klasik ayrana göre farklılık gösteren Susurluk ayranı kendine has tadı ve köpüğü ile öne çıkıyor. Ayrıca herhangi bir katkı maddesi içermemesi ve tuz miktarının az olması, sadece yoğurttan mayalanan doğal yoğurttan yapılması ayrana tadını veriyor. Yoğurdun kendi yağ ve kaymağı alınmadan yapılması köpüğünün oluşmasındaki temel etken.
YORUMLAR