Doğa ve huzurun adresi... İSTANBUL'DA ŞİRİN BİR KÖY, ÇAYIRDERE.

İstanbul'un güzide ilçelerinden Silivri'nin Çayırdere köyü (şimdi mahalle oldu) tam yaşanmaya değer bir köy.İstanbul'a yüz kilometre mesafede olan Cayırdere Köyü doğası,sakinliği ve huzuruyla insanların cazibesini çekiyor. Salih Aluş yazdı...

Doğa ve huzurun adresi... İSTANBUL'DA ŞİRİN BİR KÖY, ÇAYIRDERE.
18 Haziran 2024 - 14:14



Salih Aluş'un kaleminden...

İstanbul'un gürültüsü ve stresinden uzak kalmak isteyenler soluğu bu köyde alıyorlar. Son yıllarda deprem korkusu yaşayan birçok İstanbul'lu bu köyden ev ve arazi alarak hafta sonları ve tatillerini burada geçirmeyi tercih ediyorlar.




Dört tarafı ormanlarla çevrili tabiat harikası Çayırdere Köyü cazibe merkezi haline geldi.
Köyün yüzde doksanbeşini yerlisi olarak Bulgaristan göçmenleri (muacırları) oluşturuyor.köyün nüfusu ikibin beşyüz ve bin ikiyüz de seçmeni var.




Köylüler bu seçimlerde muhtarlarını da değiştirmişler. Yeni görevi Çayırdere'nin yerlilerinden Gürdal Oktar'a vermişler.
Çayırdere'liler yeni Muhtarları Gürdal Oktar'dan köyün en büyük sorunu olan tapu problemlerini çözmesini istiyorlar.




Köyün birçok evi ve arazilerde köy tapusu mevcut ayrıca bu yüzden de iskan yok,köylüler yetkililerden ve yeni seçilen Silivri Belediye Başkanından bu sorunlarına çözüm getirmesini istiyorlar.



Çayırdereli köylülerin odun kömürü de meşhur, birçok köylü torlakçılık yaparak İstanbul'un mangal kömürü ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılıyorlar.
Çayırdere Köyü halkı misafirper ve cana yakın insanlar. İstanbul'dan gelen ziyaretçilere selam vermeden hal hatır sormadan, bir ihtiyaçlarının olup olmadığını sormadan gelip geçmezler.  



Hele köy merkezinde Seracettin Sezgin'in bir kahvehanesi var Merkez Kıraathanesi, buraya gelenler huzur buluyor.
Köyün sevilen simalarından Seracettin Sezgin, güler yüzü ve hizmetleriyle müşterilerini mestediyor.  On dakikada bir müşterilerine kolonya ikram ederek serinletmesi de bir başka güzelliği. Her masaya koyduğu güzel çiçekler kahvehaneye bir renk katmış adeta. Birde Atatürk köşesi yapmış ki harika.



Sabah namazına ve evinden erken çıkan köylüler bu kahvehaneye uğramadan geçmiyorlar. İlk önce bu kahvehaneye uğrayıp taze nefis demli çaylarını keyifle içtikten sonra işlerine bakıyorlar


Kahvehanedeki sohbet te bir başka oluyor. Birbirine takılıp şaka yapanlar mı dersiniz, fikir alışverişinde bulunanlar mı dersiniz,yaşlı amcaların dedelerin eskilerden anlatmaları  sohbetleri koyulaştırıyor  ve insana haz veriyor.



İstanbul'un doğa harikası Çayırdere Köyü görülmeye değer bir köy. Burada tezek kokusu da alırsınız,hayvan kokusu da,mis gibi ağaç kokusu da alırsınız. Burası da İstanbul ama,köy işte. Köy kokusu almak isteyenler huzur arayanlar,haydin Çayırdere'ye,Çayırdere sizleri bekliyor.





 

YORUMLAR

  • 0 Yorum