Eski 3. Kolordu Komutanı Erdal Öztürk'ün davasında flaş gelişme! Mahkemeden tüm hakları iade kararı çıktı

FETÖ'nün İstanbul'daki "ana darbe" davasında dosyası ayrılan, suç tarihinde 3. Kolordu Komutanı olan ve 4 yıl önce hakkında beraat kararı çıkan eski Korgeneral Erdal Öztürk hakkında yeni gelişme yaşandı. Beraat kararının ardından özlük haklarının geri verilmesi için İdare Mahkemesine başvuran Öztürk hakkında ‘Tüm özlük haklarının geri iade edilmesi ve tazminat hakkının kabulüne’ kararı çıktı. Tüm detaylar özel haberimizde

Eski 3. Kolordu Komutanı Erdal Öztürk'ün davasında flaş gelişme! Mahkemeden tüm hakları iade kararı çıktı
20 Nisan 2023 - 13:03
FETÖ terör örgütünün 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin karara bağlanan İstanbul’daki "ana darbe" davasından dosyası ayrılan, suç tarihinde 3. Kolordu Komutanı olan Korgeneral Erdal Öztürk hakkındaki tüm suçlamalardan 4 yıl önce beraat kararı çıkmıştı. Muhabir Tv’nin özel haberine göre Öztürk’ün geri dönüş davasında önemli gelişme yaşandı.







İDARE MAHKEMESİNE BAŞVURDU

15 Temmuz darbe girişiminden bir gün sonra tutuklanan Öztürk, 15 ay hapis yattıktan sonra önce tahliye kararı ardından hakkındaki tüm suçlamalardan beraat kararı çıktı. Yargıtay tarafından onanmasından sonra, Öztürk, özlük haklarını geri almak için Ankara 21. İdare Mahkemesine başvurdu.

FETÖ İLE BİR BAĞI YOK

Mahkeme, yapılan yargılama sonucunda, iddia, sanık savunmaları, tanık anlatımları, elde edilen belgeler inceledikten sonra Öztürk’ün FETÖ terör örgütü ile hiçbir bağlantısının bulunmadığını belirtti. Mahkemenin Öztürk için aldığı karardaki  delillendirmeler ve hazırlanan gerekçesinde şunlar denildi “Üzerine atılı suçları işlemediğinin sabit olması nedeniyle müsnet suçlardan CMK 223/2-b maddesi uyarınca AYRI AYRI BERAATİNE kararı verildiği, verilen karara karşı yapılan istinaf başvurusunun reddedildiği, kararın temyiz incelemesinden geçerek kesinleştiği, davacının FETÖ/PDY terör örgütü ile iltisak veya irtibatlı olduğuna kanaat getirilmesini sağlayacak herhangi bir bilgi ve belgenin (aleyhe tanık ifadesi vs.) ortaya konulamadığı, ayrıca davacının, ByLock isimli örgüt içi kriptolu haberleşme sistemini kullanmadığı, Bank Asya isimli bankada hesabının bulunmadığı, örgütle irtibatlı sendika, dernek veya vakıflarda herhangi bir üyelik kaydına rastlanılmadığı, örgütle iltisaklı özel eğitim kurumlarında öğrenci veya veli kaydının olmadığı, FETÖ/PDY'ye müzahir otellerde konaklama kaydının bulunmadığı, nihayetinde davacının FETÖ/PDY terör örgütü ile iltisak veya irtibatlı olduğuna kanaat getirilmesini sağlayacak herhangi bir bilgi ve belgenin ortaya konulamadığı anlaşılmıştır”

DARBE GİRŞİMİNİ ENGELLEMEYE ÇALIŞTI

Mahkemenin kararında Öztürk’ün “15 Temmuz 2016’da gerçekleştirilen darbe teşebbüsünü öğrendiği ilk andan itibaren engellemek adına hareket ettiği, darbe teşebbüsü ile ilgili olarak FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile hiçbir bağının bulunmadığının kesin olarak tespit edildiği, görülmüştür” denildi. Öztürk’ün o gün 6 ay önce planlanan yıllık izni için Antalya’da olduğu belirten mahkeme, Öztürk’ün gece 01.05 sıralarında önce TGRT’ye ardından  02.05 sıralarında NTV televizyon kanalarıyla canlı telefon bağlantısı yaparak “TSK hiyerarşisi dışında herhangi bir emri dışında tüm personele kışlalarına dönmesi çağrısı yapıyorum. Aksi takdirde bu personele hukuki işlem yapılacak” dediğini ve bunlarında delil niteliğinde olduğu vurgulandı.

ONUN ADINA FETÖCÜ KOMUTAN ARAMIŞ

Öztürk’le ilgili çok konuşulan iddialardan biri de, o akşam Maltepe 2'nci Zırhlı Tugay Karargahına ait sabit numaradan İstanbul İl emniyet müdür yardımcılarını arayarak ‘Ben İstanbul Sıkıyönetim Komutanı Erdal Öztürk Türk Silahli Kuvvetler yönetime el koydu. Emrimize girin’ denilen olaydı.
Öztürk’ün bu olayla ilgisinin olmadığını anlatan detaylarda kararda yer aldı. Öztürk’ün olayla ilgisinin olmadığını şöyle anlatıldı “Sabit telefon hattından emniyet müdür yardımcılarının aranması Erdal Öztürk tarafından gerçekleştirilmeyip, bunun aksine firari sanık Uzay Şahin tarafından gerçekleştirildiği ortaya çıkmıştır’ denildi.

TÜM HAKLARIN GERİ İADESİNE VE TAZMİNAT KARARI

Öztürk’ün yaptığı tüm telefon görüşmeleri ve birçok lehine gösterilen delillerin ardından Ankara 21. İdare Mahkemesi Öztürk’ün ‘Dava konusu iptaline’,  ‘Tazminat isteminin kabulüne, işlem nedeniyle yoksun kalınan parasal hakların her bir ödemenin hak edildiği tarihten itibaren işletilecek yasal faizi ile birlikte davalı idarece davacıya ödenmesine’, ‘Özlük haklarının tanınmasına’ ve ‘Artan avansların talep edilmemesi halinde hükmün kesinleşmesinden sonra ilgilisine re'sen iadesine’ edilmesine karar verdi.

İTİRAZ EDİLDİ

Ankara 21. İdare Mahkemesi’nin bu kararı üzerine Milli Savunma Bakanlığı, karara itirazda bulunarak dosyayı İstinaf Mahkemesine taşıdı. Şimdi İstinaf Mahkemesi’nde gelecek karar bekleniyor

BİR GÜN SONRA TUTUKLANMIŞTI

15 Temmuz günü yapılan darbe girişiminin ardından hakkında yakalama kararı çıkartılan 3. Kolordu Komutanı Korgenaral Erdal Öztürk bir gün sonra Antalya dönüşünde Bursa’nın İnegöl ilçesinde gözaltına alındı. Tutuklanarak cezaevine gönderildi. Ardından meslekten ihraç edildi.


TAHLİYE OLDU BERAAT KARARI ÇIKTI

Öztürk 15 ay cezaevinde kaldıktan sonra İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, 29 Eylül 2017 tarihinde, Öztürk hakkında tahliye kararı verdi. 23 Ocak 2019’de  “Sanığın üzerine atılı suçları işlemediğine sabit olduğu’ belirtilerek hakkında beraat kararı çıktı. Ardından İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2’nci Ceza Dairesi, mahkeme kararını 25 Haziran 2019 tarihinde onadı.

YARGITAY BERAAT KARARINI ONADI

Dosya temyiz için Yargıtay’a gitti. Yargıtay 16. Ceza Dairesi de 18 Haziran 2020 tarihinde Öztürk’ün ‘Beraat’ kararına onama verdi. Birinci derece mahkemenin de Yargıtay kararına katılıp beraat kararının kesinleşme şerhlerinin yayımlanması da 13 Ekim 2020 tarihini buldu.

Beraat kararı alan Öztürk, ‘Tüm özlük haklarının geri alması için’ İdare Mahkemesine başvurdu. Ankara 21. İdare Mahkemesi’de Öztürk hakkında ‘Tüm özlük hakların geri verilmesi ve tazminat kabulünü’ kararını verdi.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum