HABERCİLERE ,YILDIZ'DAN JEST...GAZETECİLER BAYRAMINI BOĞAZDA KUTLADI.

İstanbul Gazeteci ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız,Gazeteciler Bayramı dolayısıyla habercilere jest yaparak boğazda tekne turu düzenledi. Bİirçok gazetecinin katıldığı tenke turunda boğazda bayram sefası yapıldı..

HABERCİLERE ,YILDIZ'DAN JEST...GAZETECİLER BAYRAMINI BOĞAZDA KUTLADI.
25 Temmuz 2023 - 22:47 - Güncelleme: 25 Temmuz 2023 - 23:17

Gazeteci Salih Aluş, 'İstanbul Gazeteciler ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız tarafından "Gazeteciler Basın Bayramı Günü' için düzenlenen tekne gezisindeydi.  Aluş bugün yaşananları şöyle kaleme aldı;


Üsküdardan kalkış yapan yata yerel gazete ve internet haber sitesi sahipleri ve çok sayıda haberci katıldı. Yatla boğazı her iki sahilden gezen haberciler,boğazın güzelliğini zevkle izlediler.



Aralarında bol bol sohbet etme imkanı bulan haberciler,dostluklarını bir kez daha perçinlediler. Başkan Ali Rıza Yıldız,geziye katılan haberci arkadaşlarıyla tek tek sohbet edip yakından ilgilendi.Sabah kahvaltısını çay ve simit ikramıyla başlayan boğaz gezisi Yavuz Sultan Selim Köprüsünün ayağının dibinde yatı demirlemeyle yüzme molası verildi. Haberciler kendilerini boğazın serin sularına atarak, denizin keyfini doyasıya yaşadılar.




Daha sonra öğle yemeğinde kebaplar yenildi içkiler içildi,sohbet daha da koyulaştı.Haberciler yerel basında yaşadıkları sorunları tartıştı,birbirlerinden fikir alışverişinde bulundular. Başkan Ali Rıza Yıldız yerel basının, Basın İlan Kurumu ile yaşadıkları sorunları dile getirerek habercilere nasıl davranacakları konusunda önerilerde bulundu.




Eğlenceli geçen boğaz gezisinde haberciler,müzik eşliğinde kurtlarını dökmeden de duramadılar,oyun havalarında bol bol oynama imkanı bulan haberciler, bir nebze de olsa günlerin , ayların verdiği stresi üzerilerinden atma imkanı buldular. Haberciler bozazın güzelliğinde bol bol da hatıra resmi çekildiler.




Dostluk ve arkadaşlık içinde geçen Gazeteciler ve Haberciler Bayramı gezisinde kısa bir konuşma yapan Başkan Ali Rıza Yıldız ''Bu tür etkinlikler önümüzdeki günlerde de devam edecek, Değişik projelerim var, Haberci arkadaşlarımı en güzel ve nezih ortamlarda ağırlamak için elimden gelen tüm çabayı gösteriyorum,gezimize katılan tüm haberci arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum ''dedi.




Gazeteciler Bayramında bir ilk olan habercilerle boğaz gezisi,yerel ve ulusal basında da şok etkisi yarattı ve taktirle karşılandı.


Gazeteci Salih Aluş ve İstanbul Gazeteci ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız..
 

Basın Bayramı nedir, ne zaman kutlanır? 24 Temmuz

 

 

Basın Bayramı, Türkiye'de sansürün kaldırılmasının yıl dönümü olarak 24 Temmuz tarihinde kutlanan önemli bir bayramdır. Gazeteciler ve Basın Bayramı olarak bilinen bu bayramın tarihi Osmanlı zamanına kadar dayanır. İstanbul’da çıkan gazeteler, Osmanlı Devleti'nde II. Meşrutiyet'in ilan edildiği 24 Temmuz 1908 günü sansür memurlarını içeri sokmama ve gazetelerini sansüre yollamadan basma kararı alır. Bu olay da Basın Bayramı başlangıcı olarak kabul edilir.




 

24 TEMMUZ GAZETECİLER VE BASIN BAYRAMI NEDİR, NEDEN KUTLANIR?

 

Padişah II. Abdülhamit'in saltanatı sırasında "İstibdat dönemi" diye adlandırılan dönemde gazetelerin ancak sansür memurlarının denetiminden geçtikten sonra yayımlandığı Osmanlı Devleti'nde, II. Meşrutiyet'in ilan edildiği 24 Temmuz 1908 günü, İstanbul’da çıkan bir avuç gazete, kendi aralarında sansürcüleri içeri sokmama ve gazetelerini sansüre yollamadan basma kararı vermişlerdi. Bu olay, 24 Temmuz'un “Basın Bayramı” olarak kutlanmasına vesile oldu.



Bir basın günü oluşturulması önerisi, 1946 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin kuruluşu ile gündeme geldi. Başlangıçta, Türkiye'de ilk gazetenin çıkış tarihinin Basın Bayramı olması düşünülmüştü. Ancak ilk gazetenin çıkış tarihi tartışma konusu oldu. Kimileri 1831'de Takvim-i Vakayi’nin yayınlamaya başladığı günü Türkiye'de ilk gazetenin çıktığı tarih olarak kabul ederken, kimileri resmî gazete olduğu için Takvim-i Vakayi'nin ilk gazete sayılmayacağını, 1861'de çıkan Tercüman-ı Hakikat'in Türkiye'de ilk gazete olarak kabul edilmesi gerektiğini öne sürmekteydi. İlk gazete konusunda anlaşma sağlanamayınca gazeteci Refik Halit Karay, Osmanlı Devleti'nde II. Meşrutiyet'in ilan edilişinin yıldönümü olan 24 Temmuz gününü Basın Bayramı olarak kutlamayı önerdi.





24 Temmuz günü 22 yıl boyunca meslek örgütleri tarafından "Basın Bayramı" olarak kutlandı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, 12 Mart 1971 Muhtırası sonrası baskıların İstibdat Dönemi'ni hatırlattığı gerekçesiyle "Basın Bayramı" ifadesinin kaldırılmasına karar verdi. "Basın Bayramı", "Geleneksel Gazeteciler Günü ve Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü" adını aldı.

24 TEMMUZ GAZETECİLER VE BASIN BAYRAMI MESAJLARI 2023

 

-Demokratik kültürümüzün ayrılmaz bir parçası olan emekçi basın kuruluşlarımızın gazeteciler ve basın bayramı kutlu olsun.

-Toplumsal tarihimizin hafızasını bizlere en iyi yansıtan gazeteciler ve basın çalışanlarının gazeteciler ve basın bayramını tebrik ederim.

-Tüm yerel ve ulusal basın çalışanlarımızın gazeteciler ve basın bayramını kutlarım.

-Toplumsal değerlerimize saygılı, etik ahlaki değerleri bizlere tarafsız bir şekilde anlatan ve objektif yayıncılık ilkesine tümüyle bağlı kalan tüm emekçi gazete ve basın çalışanlarımızın bayramı kutlu olsun.

-Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi “Basın, Milletin müşterek sesidir” sözü basın çalışanlarının üstlendiği asli görevi en güzel şekilde açıklamaktadır.

-Tarafsız ve özgür basın gelişmiş ülkeler için vazgeçilmez en önemli göstergelerden birisidir. 24 Temmuz 1908’de Türk Basın tarihinde sansürün kaldırılması ülkemiz ve demokrasimiz için tarihi olaylardan birisidir. Gazeteciler ve basın bayramınız kutlu olsun.


 

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • salih aluş
    9 ay önce
    Böyle kutlanmalı gazeteciler günü,laf salatalığıyla değil dimi ya?