SON DAKİKA | İsrail'in verdiği süre sona erdi! Gazze'den dumanlar yükseliyor! Netanyahu'dan kara harekatı sinyali

Hamas-İsrail arasında 7 Ekim’de başlayan çatışmalar yoğun bir şekilde devam ederken, gözler İsrail’in olası kara harekatına çevrildi. Keşif birliklerinin de girdiği Gazze'de baskınlarda tank ve piyadelerin de kullanıldığı aktarıldı. İsrail’in tahliyeler için verdiği sürenin 16.00’da dolmasıyla da Gazze’den dumanlar yükseldi. Sınırdaki askeri birlikleri ziyaret eden İsrail Başbakanı Netanyahu askerlere, Yeni aşama geliyor, hazır mısınız? sorusunu yöneltti.

SON DAKİKA | İsrail'in verdiği süre sona erdi! Gazze'den dumanlar yükseliyor! Netanyahu'dan kara harekatı sinyali
14 Ekim 2023 - 20:59

İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar devam ederken bölgede ölü ve yaralı sayısı her geçen gün artıyor. Ürdün Dışişleri Bakanlığı, ilaç, yakıt ve insani yardımın engellenmesinin savaş suçu olduğunu ifade ederken Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Gazze'deki ablukanın söz konusu hukuka aykırı olduğu değerlendirmesinde bulundu. İsrail gece boyunca yoğun bombardımanını sürdürürken, keşif birliklerinin Gazze'ye girdiği aktarıldı. İşte dakika dakika yaşananlar...

 

 

17.40

NETANYAHU SINIR BİRLİKLERİNİ ZİYARET ETTİ

İsrail Başbakanı Netenyahu, sınırdaki İsrail askeri birliklerini ziyaret etti. Netanyahu denetleme sırasında askerlere "Bir sonraki aşama için hazır mısınız? Yeni aşama geliyor" ifadelerini kullandı.

 

 

16.50

YÜZLERCE TANK SDEROT KENTİNE KONUŞLANDIRILDI

İsrail, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Filistinlilerin saat 10.00 ile 16.00 arasında belirlenen güzergahta güvenli geçişe izni verildiğini açıklamasının ardından kara harekatı için Gazze sınırında sevkiyatı arttırdı. İsrail’in tahliyeler için verdiği sürenin 16.00’da dolmasıyla da Gazze’den dumanlar yükseldi. Sürenin dolmasıyla İsrail güçleri, Sderot’tan top atışlarını yoğunlaştırdı. İsrail’in atışlarını arttırmasıyla bölgeden şiddetli duman yükseliyor.

Gazze sınırına arttıran İsrail, Gazze’nin kuzey noktasında bulunan İsrail’in Sderot kentinde sınıra yığınak yaptı. İsrail, yüzlerce tankı Sderot kentinde konuşlandırdı.

 

15.40

MISIR'DAN KARŞI HAMLE

Mısır, Gazze'ye yardımların ulaşmasına izin verilmediği müddetçe Amerikan vatandaşlarının Mısır'a geçmesine izin vermeyeceğini duyurdu.

 

14.40

İSRAİL: '100'DEN FAZLA İNSAN KAÇIRILDI'

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Haiat bugün yaptığı açıklamada “Hamas teröristleri tarafından 1300'den fazla insan öldürüldü, 100'den fazlası kaçırıldı” ifadelerini kullandı.

 

13.50

"2 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ RİSK ALTINDA"

BM, "Gazze Şeridi boyunca suların tükenmesi nedeniyle 2 milyondan fazla kişi risk altında" açıklamasını yaptı.

 

13.00

HAREKETE GEÇTİLER

İsrail'in sabah verdiği süre saat 16.00'da sona erdi. Gün boyunca İsrail sınıra asker yığmaya devam etti. Sınırdaki tank hareketliliği kameralara yansıdı.

 

 

 

 

 

11.30

İSRAİL VURMUŞTU! SON GÖRÜNTÜLERİ ORTAYA ÇIKTI

İsrail'in Gazze'deki Filistinliler için güneye gidin açıklaması sonrasında vurulan konvoydakilerin son görüntüleri ortaya çıktı.

 

 

09.45

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile görüşecek.

 

09.00

REUTERS: İSRAİL TARAFINDAN FIRLATILAN ROKET NEDENİYLE HAYATINI KAYBETTİ

Reuters, X Arapça sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Abdullah'ın hayatını kaybettiği dünkü saldırıya ilişkin güncel bilgileri paylaştı.

Açıklamada, Reuters televizyonu kameramanının İsrail tarafından fırlatılan roket nedeniyle hayatını kaybettiği ifade edildi.

Saldırıda 2 gazetecisi yaralanan Katar merkezli Al Jazeera medya ağı da Lübnan'ın güneyinde gazetecilere yönelik saldırıdan İsrail'i sorumlu tutmuştu.

 

08.50

6 ST GÜVENLİ GEÇİŞ İZNİ

İsrail, saat 10-16 arası sivillerin güneye geçişine izin vereceğini açıkladı.

 

07.30

SURİYE VE İRAN, İSRAİL'E MEYDAN OKUDU: 'DİRENİŞ CEPHESİ TÜM SENARYOLARA HAZIR'

İran devlet televizyonuna göre, Abdullahiyan, Irak, Lübnan ve Suriye'yi kapsayan bölge turu kapsamında gittiği Şam'da Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed ve Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad ile bir araya geldi.

Abdullahiyan, Suriyeli mevkidaşı Mikdad ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Gazze'ye su, elektrik, gıda ve ilaç akışının kesilmesiyle İsrail ve ona destek veren ülkelerin, Filistinlilere yönelik katliama giriştiğini belirten Abdullahiyan, "Buradan, İslam ülkelerine ve uluslararası kurumlara, mazlum ve sivil Gazze halkının, kuşatmanın kaldırılması ve siyonistlerin savaş suçlarının durdurulması için acil uluslararası desteğe ihtiyacı olduğu mesajını iletmek istiyorum." diye konuştu.

Lübnan'daki temasları kapsamında Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın yanı sıra Filistinli direniş grupları Hamas ve İslami Cihad'ın üst düzey yetkilileriyle bir araya geldiğini aktaran Abdullahiyan, "Direniş cephesinin tüm muhtemel senaryolara hazır ve morallerinin yüksek olduğunun bilgisini aldım." ifadelerini kullandı.

İran Dışişleri Bakanı, "Gazze'deki sivillere, kadınlara ve çocuklara yönelik savaş çığırtkanlığı yapanlar, geç olmadan Gazze'de insanlığa karşı işlenen savaş suçlarını durdurmaları konusunda uyarıldı. Direniş, meşum işgal olgusuyla mücadelede üzerine düşen görevi kendi kararları doğrultusunda yerine getirecektir." açıklamasında bulundu.

Lübnan'ın güneyine İsrail saldırısında Reuters haber ajansı çalışanı İssam Abdullah'ın hayatını kaybettiğini ve bazı gazetecilerin de yaralandığını öğrendiğini aktaran Abdullahiyan, "Gazetecilere ve ailelerine başsağlığı dileklerimi sunarken medya camiasının çocuk katili İsrail rejiminin suçlarını yansıtma çabalarına içtenlikle teşekkür ediyorum." dedi.

İsrail'in saldırıları ve Gazze'deki duruma ilişkin Arap Birliği tarafından yayımlanan bildirinin sorulması üzerine ise Abdullahiyan, "Arap Birliğinin bildirisi hayal kırıklığına neden oldu. Bu açıklamada ifade edilenler İslam ve Arap ülkeleri dışişleri bakanlarının kesin görüşü değildir." değerlendirmesinde bulundu.

 

07.00

İSRAİL GECE BOYUNCA BOMBALADI

İsrail uçakları, gece saatlerinde Cebaliya Mülteci Kampı ile Meşru Beyt Lahiya'yı yoğun bombardımana tuttu.

 

Saldırılarda onlarca Filistinlinin öldüğü ve yaralandığı ifade edildi ancak net rakama ilişkin bilgi verilmedi.

KEŞİF BİRLİKLERİ GAZZE'DE

Kapsamlı operasyon öncesinde bir grup İsrail askerinin dün gece Gazze içlerine keşif amaçlı girdiği aktarıldı.

 

 

06.00

İSRAİL'DEN BATI ŞERİA'DA BİRÇOK NOKTAYA BASKIN

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail askerleri, Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin kentine baskın düzenleyerek binaların çatısına keskin nişancı yerleştirdi.

İsrail güçleriyle, baskına karşılık veren silahlı Filistinliler arasında çatışmalar yaşandı.

Nablus'ta düzenlenen baskınlarda da Hamas Hareketi yetkilileri gözaltına alındı.

Cenin ve Nablus'un yanı sıra Eriha'daki Akabe Cebr Mülteci Kampı, Silvad beldesi ile Beytüllahim'deki Ayide Mülteci Kampı ve Merah Rabah köyüne de baskın düzenlendi.

Batı Şeria'da, Gazze'deki saldırılarla eş zamanlı olarak artan bir gerilim yaşanıyor.

GAZZE'YE BASKIN! PİYADE VE TANKLAR DA KATILDI

İsrail ordusu son 24 saatte kara birliklerinin Gazze'ye de baskınlar gerçekleştirdiğini duyurdu.Söz konusu baskınlara piyade ve tank birliklerinin de katıldığı bildirildi.

 

05.00

KUVEYT'TEN ACİL MÜDAHALE ÇAĞRISI

Kuveyt Haber Ajansına (KUNA) göre, Dışişleri Bakanı Şeyh Salem Abdullah el-Cabir es-Sabah, göçe zorlamanın, İsrail kuşatması ve saldırılarına ek olarak Filistinlilerin sıkıntılarını artıracağını ifade etti.

Sabah, "Kuveyt, İsrail işgalini, Gazze'deki Filistinlileri zorla yerinden etme çağrısını, uluslararası hukukun ihlali sayılan artan gerilimi, öldürme eylemlerini ve rastgele yıkımın devam etmesini sert bir şekilde reddetmektedir." dedi.

 

Uluslararası topluma ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne Sabah, "sivil ve asker ayrımı göz etmeyen acımasız savaşa son verilmesi ve tehlikeli tırmanışın durdurulması için acil müdahale" çağrısında bulundu.

Kuveyt Dışişleri Bakanı, sivillerin hedef alınmasının sona ermesi, Gazze'deki ablukanın kaldırılması için uluslararası toplumun harekete geçmesi ve uluslararası kuruluşlar aracılığıyla Filistin halkına tıbbi ve insani yardımın ulaştırılması gerektiğinin altını çizdi.

 

04.00

'İSRAİL BATI ŞERİA'DA 16 FİLİSTİNLİYİ ÖLDÜRDÜ'

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail ordusunun cuma günü Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerinde öldürdüğü Filistinlilerin sayısının 16'ya çıktığı belirtildi.

Açıklamada, Gazze'den İsrail'e saldırıların başladığı 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria'da öldürülen Filistinlilerin sayısının 51'e yükseldiği duyuruldu.

 

Filistin Kızılayı'ndan yapılan açıklamada, İsrail güçlerinin müdahalelerinde 97 kişinin gerçek, 19 kişinin de plastik mermiyle yaralandığı kaydedildi.

Açıklamada, sağlık ekiplerinin 7 Ekim'den bu yana 953 yaralıya müdahale ettiği bilgisi verildi.

 

03.00

FRANSA DIŞİŞLERİ BAKANI: 'GAZZE'DEKİ ABLUKA HUKUKA AYKIRI'

France 5 televizyon kanalının konuğu olan Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Colonna, en az 1300 kişinin ölümüne yol açan saldırılardan sonra İsrail'in kendisini savunma hakkı olduğu yorumunu yaptı.

İsrail'in kendini savunurken uluslararası insani hukuka riayet etmesi ve Gazze'dekiler de dahil sivilleri koruması gerektiğini belirten Colonna, Gazze'deki ablukanın söz konusu hukuka aykırı olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Colonna, Filistin halkının su, gıda gibi temel ihtiyaçlara normal şekilde erişebilme hakkı olduğunu vurgulayarak savunmasız kişilerin Gazze'den ayrılabilmesi için bir insani koridor konusunda farklı ortaklarla çalıştıklarını ifade etti.

Fransız Bakan 15 Ekim'de İsrail'e ziyaret gerçekleştirecek.

 

 

02.00

ÜRDÜN: 'SAVAŞ SUÇUDUR'

Ürdün Dışişleri Bakanlığından yapılan yazlı açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, resmi temaslarda bulunmak üzere Amman'a gelen İtalyan mevkidaşı Antonio Tajani ile görüştü.

Görüşmede Safedi, Gazze Şeridi'nden gıda, ilaç, yakıt ve insani yardımın engellenmesinin Dördüncü Cenevre Sözleşmesi uyarınca "savaş suçu" olduğunu vurguladı.

"Gazze'de gerilim ve savaş devam ederken Gazze Şeridi'nin yaşadığı insani felaketin durdurulması gerektiğini" belirten Safedi, bölgedeki yaşlılara, çocuklara ve kadınlara insani yardım ulaştırılmasının uluslararası ahlaki ve hukuki sorumluluk olduğunu dile getirdi.

Safedi, "her iki tarafın da sivilleri öldürmesini ve hedef almasını" kınayarak, "uluslararası toplumun bunun etrafında birleşmesi ve ortak insani değerlere ve uluslararası hukuka uygun olarak Filistinli ve İsrailli sivillerin öldürülmesini kınaması gerektiğini" kaydetti.

Şiddet ve savaşın güvenlik ve barışı sağlayamayacağı, aksine yıkım, sefalet ve acı getireceği, çatışmayı körükleyeceği, gerilimi artıracağı ve aşırıcılığı körükleyeceği uyarısında bulunan Safedi, iki devletli çözüm temelinde adil ve kapsamlı bir barış sağlanamadığı sürece, bölgenin güvenlik ve istikrara kavuşamayacağını belirtti.

 

 

01.00

LONDRA'DA GÖSTERİLERE KISITLAMA

Londra Metropolitan Polis Teşkilatı, X'ten yaptığı açıklamada, "Kamu Düzeni Yasası"nı gerekçe göstererek, İsrail'in Londra Büyükelçiliğine çıkan bütün yolların kullanımına kısıtlama getirdi ve bu yolların kırmızıyla işaretlendiği haritayı paylaştı.

Açıklamada, "Gösterilen haritaya istinaden, 'Londra Filistin Protestosu' veya 'Filistin Dayanışma Kampanyası'na katılan veya bunlarla ilişkili olan herhangi bir kişi kırmızıyla gösterilen yollara girmemelidir, aksi takdirde gözaltına alınabilir." ifadesine yer verildi.

Londra'da yarın BBC merkezi önünde yüksek katılımlı Filistin'e destek gösterisinin düzenlenmesi öngörülüyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum