Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Rusya'dan peş peşe saldırılar!

Rusya-Ukrayna savaşının 17'ncı gününde bölgeden çatışma haberleri gelmeye devam ediyor. Ukrayna'nın güneyindeki Melitopol kentinin belediye başkanı, kriz...

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Rusya'dan peş peşe saldırılar!
12 Mart 2022 - 14:00

Rusya-Ukrayna savaşı bugün 17. gününde.  Bir çok şehirde çatışmalar gece boyu sürerken, Başkent Kiev, Cherkasy, Harkiv, batı Ukrayna'daki Lviv ve kuzeydoğu Sumy bölgesi de dahil olmak üzere Ukrayna genelinde hava saldırıları olduğu ve sirenlerinin çaldığına dair haberler geliyor... Rusya'nın saldırıları bugün de sabah saatlerinden beri devam ederken dondurulmuş gıdaların saklandığı bir soğuk hava deposu ile bir onkoloji hastanesi bombaların hedefi oldu. Rusya'nın çaresiz sivilleri hedef alması dünya çapında tepkilere neden oldu.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski dün yaptığı açıklamada Ukrayna'nın güneyindeki Melitopol kentinin belediye başkanı Ivan Fedorov'un kaçırıldığını duyurdu. Belediyenin kriz merkezinde görevi başındayken 10 kişilik bir ekip tarafından kaçırılan belediye başkanından şu ana kadar haber alınamadı. Ukrayna lideri konuya çok sert tepki gösterdi ve  bu eylemleri nedeniyle Rusların eylemlerinin DEAŞ’ın eylemleriyle eş tutulacağını belirtti. Zelenski, "Melitopol belediye başkanının yakalanması sadece belirli bir kişiye karşı bir suç değildir. Bu yüzde 100 demokrasiye karşı bir suçtur. Sizi temin ederim ki Rus işgalcilerin eylemleri DEAŞ teröristlerinin eylemleriyle eş tutulacaktır" dedi.  

YENİ BİR TERÖR AŞAMASINA GEÇTİLER

Zelenski ayrıca Rusya'nın terörde yeni bir aşamaya geçtiğine dikkat çekerek, "Bu açıkçası işgalcilerin zayıflığının bir işareti. Rus birlikleri meşru Ukrayna makamlarının temsilcilerini fiziksel olarak ortadan kaldırmaya çalıştıkları yeni bir terör aşamasına geçtiler" dedi.

İşte dakika dakika Rusya Ukrayna savaş bölgesinde yaşananlar...

12.30 Rusya Mikolayiv'de onkoloji hastanesini hedef aldı

Saldırı sonucu hastanenin camlarının kırıldığı, ambulansların ve sağlık ekipmanların hasar aldığı belirtildi. Nikolayev Sağlık Departmanı Müdürü Maksim Beznosenko yaptığı açıklamada, Rusya'nın çaresiz hastalara saldırı gerçekleştirdiğini ifade ederek, "Çaresiz insanlara sadece ucubeler saldırabilir. Bizden değil, hastalarımıza saldırıdan bahsediyorum. Tüm Mikolayiv'deki kanser hastalarımıza hizmet veren hastanemize saldırıldı. Çalışmalarımıza devam ediyoruz" dedi.

Rusya Mikolayiv'de onkoloji hastanesini hedef aldıUkrayna’nın sahil kentlerinden biri olan Mikolayiv'de Rus askerleri, kanser hastalarının tedavi gördüğü hastaneye ateş açtı.daha fazla video için

11.40 Ukraynalı yetkililer Rusların bugün işgal altındaki şehirlerde yeniden kara ve hava saldırıları yapabileceğini belirtti.

Başkent Kiev ve diğer büyük şehirlerde sirenler ve silah sesleri yükselirken Dnipro, Mykolaiv, Nikolaev ve Kropyvnytskyi’den de patlama sesleri geliyor. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Mykhailo Podolyak ise başkent Kiev’in çatışmaya hazır vaziyette beklediğini ifade etti.

11.00 Ukrayna Başbakan Yardımcısı Iryna Vereshchuk, bugün Mariupol de dahil olmak üzere bazı Ukrayna şehirlerinde insani koridor tahliyelerinin devam edeceğini açıkladı. Sivillerin tahliye edileceği bölgeler arasında çatışmaların devam ettiği Kyiv yakınındaki kasabalar ve Sumy şehri de var.
09:51 Ukrayna’nın başkenti Kiev’e yakın bir bölgede bulunan soğuk hava deposu, Rusya tarafından bombalandı. Ukrayna Acil Durumlar Servisi tarafından yayınlanan fotoğraflarda ve yapılan açıklamada, saat 03.50 sıralarında deponun vurulduğu ve bombalama sonucu çıkan yangına 4 araç ve 20 personel ile müdahale edildiği bildirildi.

09:43 Rus ordusu Harkov’a bağlı Yatskovka köyüne hava saldırısı gerçekleştirdi. Saldırıda evler ve araçlar zarar gördü. Ölü ya da yaralı sayısına ilişkin henüz açıklama yapılmadı.

08:00 Tayvan hükümeti, Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı işgal üzerine Tayvan’da vatandaşlığı bulunan veya oturuma iznine sahip akrabaları bulunan Ukraynalılar için özel bir vize uygulaması başlattı.

07:30 YouTube, Rus devleti tarafından finanse edilen kanallara erişimi küresel olarak engellemeye başladığını duyurdu.

06:30Başkent Kiev, Cherkasy, Harkiv, batı Ukrayna'daki Lviv ve kuzeydoğu Sumy bölgesi de dahil olmak üzere Ukrayna genelinde hava saldırılarının olduğu ve sirenlerinin çaldığına dair haberler geliyor

Ukraynalılar Kiev'e ilerlemeye çalışan Rus tanklarını böyle havaya uçurdu.

05:00 Ukrayna'dan başlayan büyük göçü 1945'ten bu yana Avrupa'nın en hızlı büyüyen mülteci krizi olarak nitelendiren Birleşmiş Milletler yaklaşık 2,5 milyon insanın Ukrayna'dan kaçtığını duyurdu

04:14 ABD Hazine Bakanlığı, Kuzey Kore'nin füze geliştirme faaliyetlerinde katkısı bulunduğu gerekçesiyle 3 Rus şirketine ve ilgili 2 kişiye yönelik yaptırım uygulanacağını duyurdu.

04.11 ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, günlük basın toplantısında, Ukrayna'daki son durumu değerlendirdi. Price, Ukrayna krizinin çözümü konusunda Türkiye'nin göstermiş olduğu diplomatik çabaları memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

03.00 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rus birlikleri tarafından Melitopol Belediye Başkanı İvan Fedorov'un kaçırıldığını duyurarak, bu eylemleri nedeniyle Rusların eylemlerinin DEAŞ’ın eylemleriyle eş tutulacağını belirtti. Zelenski, "Melitopol belediye başkanının yakalanması sadece belirli bir kişiye karşı bir suç değildir. Bu yüzde 100 demokrasiye karşı bir suçtur. Sizi temin ederim ki Rus işgalcilerin eylemleri DEAŞ teröristlerinin eylemleriyle eş tutulacaktır" dedi.  

Rus askerleri, Melitopol Belediye Başkanını kaçırdıUkrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rus birlikleri tarafından Melitopol Belediye Başkanı İvan Fedorov'un kaçırıldığını duyurarak, bu eylemleri nedeniyle Rusların eylemlerinin DEAŞ’ın eylemleriyle eş tutulacağını belirtti. Zelenski, "Melitopol belediye başkanının yakalanması sadece belirli bir kişiye karşı bir suç değildir. Bu yüzde 100 demokrasiye karşı bir suçtur. Sizi temin ederim ki Rus işgalcilerin eylemleri DEAŞ teröristlerinin eylemleriyle eş tutulacaktır" dedi.daha fazla video için

02.25 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Ukrayna’nın hava sahasının kapatılması talebine destek veren Polonya’ya teşekkür etti.  

00:47 ABD Başkanı Joe Biden, NATO ülkelerinin her karış toprağını savunmaya hazır olduklarını söyledi. Twitter hesabından bir paylaşımda bulunan Biden “Fakat Rusya ile Ukrayna’da savaşmayacağız” dedi. Biden, NATO ve Rusya’nın doğrudan karşı karşıya gelmesinin 3. Dünya Savaşı’nı başlatacağını ve bunu önlemek için çabalayacaklarını vurguladı.

00.30 ABD Hazine Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’nın Başkanı Vyaçeslav Volodin, Rusya Federasyonu Komünist Partisi Başkanı Gennadiy Zyuganov dahil 12 Rus milletvekili ve VTB bankasının yönetim kurulu üyesi 10 kişi ‘kara listeye’ dahil edildi.

00.00 Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ukrayna'nın Çernobil Nükleer Santrali’nin Rus ordusunun kontrolüne geçtikten sonra tehdit arz ettiği yönündeki açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını belirtti.

23.00 ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov’un eşi Tatyana Navka ve büyük çocuklarına yaptırım getirildiğini belirtti.


YORUMLAR

  • 0 Yorum