Son dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum: Kiev Belediye Başkanı açıkladı! Çember daralıyor

Ukrayna - Rusya savaşında 7'nci günde de kan dökülmeye devam ediyor... Ukrayna lideri Zelenski Kiev'deki gizli sığınağının kapılarını yabancı gazetecilere...

Son dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum: Kiev Belediye Başkanı açıkladı! Çember daralıyor
02 Mart 2022 - 15:35

Rusya - Ukrayna savaşı 7'nci gününde. Savaşta Ukrayna'ya uluslararası destek her gün artıyor. Rus saldırganlığı nedeniyle hava sahasını Rusya'ya kapatan ülkeler kervanına ABD de katıldı. Kiev'deki sığınağından dünyaya seslenen Ukrayna Lideri Zelenski, ateşkes görüşmelerinin ciddiye alınabilmesi için saldırıların durdurulması gerektiğini söyledi. Savaşa dahil olmasından korkulan Belarus ise sınırdaki birliklerinin sayısını iki katına çıkarma kararı aldı. İşte savaşın merkezindeki Ukrayna'dan Son Dakika gelişmeleri...

13.44 ABD merkezli Google Discover ve Google News, Rus Sputnik'in de bağlı olduğu Rossiya Segodnya Uluslararası Haber Ajansı bünyesindeki tüm kaynakların materyallerini kısıtlama kararı aldı.

13.35 Birleşmiş Milletler, yaklaşık 1 haftadır devam eden savaş nedeniyle 836 bin Ukraynalının ülkeyi terk ettiğini açıkladı.

13.11 Ukrayna Harkiv'deki saldırıda 4 kişinin öldüğünü 9 kişinin de yaralandığını duyurdu.

13.05 Kiev Belediye Başkanı Kliçko, 'Rus birlikleri başkent Kiev'e daha yakın' açıklamasında bulundu. Gece boyunca Bila Tserkiv , Bucha ve Gostomel'de şiddetli çatışmaların devam ettiğini belirten Kliçko, 'Kiev ayakta ve ayakta kalmaya devam edecek' dedi.

KREMLİN'DEN 'MÜZAKERE' AÇIKLAMASI

12.45 Kremlin’den müzakere görüşmeleri için yeni açıklamalar geldi.

Görüşmelerle ilgili çelişkili bilgiler olduğunu açıklayan Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov Ukraynalı yetkililerin ikinci tur görüşmelere gelip gelmeyeceğinin belli olmadığını iddia etti. Rusya tarafı görüşmeye hazır olduğunu tekrar ederken bugün geç saatlere kadar haber bekleyeceklerini duyurdu.

Peskov, Rusya’nın hiçbir ülkenin sınırında hak iddia etmediğini söylerken halkın Putin’e desteğinin tam olduğunu ve Rusların hazır beklediğini bildirdi.

Peskov Ukrayna’da faaliyette olan Neo-Nazilerin insanları öldürdüğünü, 2014’ten beri devam eden bu suçların cezasız kalmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Kuzey Akım 2 projesinin rafa kaldırılması durumunda başka bir proje için altyapılarının hazır olduğunu hatırlatan Kremlin yönetimi halkın bu projenin başlatılmasını istediğini söyledi. Kriz durumlarına alışkınız diyen Rus yetkililer büyüyen işsizliği durdurmak için de önlem aldıklarını açıkladı.

Kremlin medyanın da etkisiyle histeri histeri halini alan durumun yakın zamanda durulacağını ve tarafların sakin düşünmeye başlayacağını umduğunu açıkladı.

 

LAVROV'DAN ÇOK SERT AÇIKLAMA

12.40 Rus Dışişleri bakanı Lavrov ise bir kez daha Ukrayna’nın nükleer silahlara erişmesine engel olacaklarını bildirdi. Lavrov aynı zamanda III. Dünya Savaşı’nın nükleer ve çok yıkıcı bir savaş olabileceğini ifade etti.

12.35 Avrupa Birliği yetkilisi açıkladı: Belarus’a yönelik yaptırımlar onaylandı.

12.30 İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, bir kez daha Ukrayna'dan gelen hava sahası kapatma çağrısını reddetti ve bunun 'Rusya'nın tüm Avrupa ile savaşa girmesine' sebep olabilecek olduğunun altını çizerek faydalı bir hamle olmayacağını savundu.

11.56 Avrupa Komisyonu'ndan Ukraynalı mülteciler için geçici koruma teklifi

Avrupa Komisyonu, Ukrayna'daki savaştan kaçan kişilere oturma izni, istihdam ve sosyal yardıma erişim de dahil olmak üzere geçici koruma sağlamayı teklif etti. Göç etmek zorunda kalan kişilerin toplu varışlarıyla AB'de başa çıkmak için tasarlanan yeni mevzuat, tüm üye ülkelerde aynı düzeyde koruma sağlayacak.

Daha önce duyurulan öneri, Perşembe günü AB üyesi ülkelerin içişleri bakanları tarafından tartışılacak.

UKRAYNA'DAN 'KARADENİZ' KARARI

11.42 Ukrayna Karadeniz'in kuzeybatısını deniz trafiğine kapattı.

11.14 Rus Tass ajansı Kiev - Moskova müzakeresinin ertelendiğini duyurdu. Söz konusu habere göre, bugün ikincisi planlanan müzakere görüşmesi bilinmeyen bir tarihe ertelendi.

Ancak bir başka Rus haber ajansı Sputnik  görüşmelerin tarihinin değil saatinin ertelendiğini açıkladı. Konuya yakın bir kaynağa dayandırılan haberde söz konusu kişinin 'Müzakereler iptal edilmedi, ancak zamanı ertelendi. 2 Mart akşamı veya daha sonra gerçekleşebilir' ifadesine yer verildi.

10.45 İngiltere Savunma Bakanlığı, Ukrayna'daki durumla ilgili son istihbarat raporunu yayınladı.

Raporda lojistik sorunlar ve Ukrayna'nın güçlü direnişi nedeniyle Rus ordusunun genel kazanımlarının 'sınırlı' olduğu bilgisi yer aldı.

Savaş nedeniyle yerinden edilen ve kaçmak zorunda kalan sivillerin sayısının ise 660 bin civarında olduğu belirtildi.

Avustralya, Ukrayna'ya kritik askeri teçhizat ve tıbbi malzeme gönderme kararı almıştı. Bu kareyi paylaşan Savunma Bakanlığı sevkiyatın başladığını duyurdu.

ZELENSKİ: 6 BİN RUS ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

10.25 Ukrayna Lideri Zelenskiy, 'Savaşın 6 gününde yaklaşık 6 bin Rus askeri öldürüldü' dedi.

'Bugün Ukraynalılar yenilmezliğin sembolüdür... Zafer Ukrayna'nın olacak' diyen Zelenski sözlerine şöyle devam etti;

'Rusya, Ukrayna'da bombalarlar. Hava saldırılarıyla ve füzelerle galip çıkamayacak.'

Ukrayna'nın AB üyelik başvurusunun desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Zelenski, 'Çekimser kalmanın zamanı değil' dedi.

Zelenski, Rusya'nın Ukrayna ve onun tarihini silmeye çalıştığını da sözlerine ekledi.

KRİTİK BÖLGE EL DEĞİŞTİRDİ

10.06 Rusya Savunma Bakanlığı Herson kent merkezinin ele geçirildiğini duyurdu.

09.40 Harkiv'deki polis merkezi vuruldu. Harkiv Valisi  kentte 21 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Resmi rakamlara göre, Harkiv'de son 24 saatte 112 kişi de yaralandı.

09.23 Ukrayna basını Harkiv'de kuvvetli bir patlama sesi duyulduğunu duyurdu. 

09.18 Ukrayna ordusu, saat 06:00 itibariyle, Rus kuvvetlerinin her yöne ilerlemeye çalıştığını, ancak Ukrayna ordusunun her yerde direndiğini açıkladı.

Harkiv'de vurulan polis merkezi. Saldırı sonrası çıkan yangın ile mücadele etmek için ekipler seferber olmuş durumda.

09.06 Rus Sberbank Avrupa pazarından çekildi.

09.03 Birleşmiş Milletler, Rusya’nın geçen hafta Perşembe günü başlattığı Ukrayna’nın işgalinde bugüne kadar 13’ü çocuk en az 136 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Liz Throssell, gerçek sayının muhtemelen çok daha yüksek olduğunu söyledi. Throssell ölümlerin çoğunun top atışları, hava saldırıları ve diğer patlayıcılardan kaynaklandığını belirtti.

BM, savaşta 400 civarında sivilin de yaralandığını duyurdu. Ukrayna hükümeti ise bugüne kadar 352 sivilin öldüğünü, 1.684 sivilin de yaralandığını açıklamıştı.

08.52 Ukrayna'nın başkenti Kiev bir kez daha güne siren sesleri ile uyandı. Hava saldırısı alarmı verilen kentte sivillere sığınaklara inme çağrısı yapıldı.

 

RUS ORDUSU ŞEHRE GİRDİ

08.34 Ukrayna’daki Herson kentinin belediye başkanı İgor Kolikhayev, Rus askerlerinin şehre girdiğini ve tren istasyonunu kontrol altına aldığını söyledi.

Herson, Ukrayna’nın güneyinde, Rusya’nın 2014’te ilhak ettiği Kırım’ın kuzeyinde bulunuyor. Yerel bir radyo istasyonuna konuşan Kolikhayev, kentteki çatışmaların sürdüğünü de ekledi.

 

08.19 Uluslararası Paten Birliği (ISU) Rus ve Belaruslu sporcuların ikinci bir duyuruya kadar uluslararası yarışmalardan menedildiğini açıkladı. ISU açıklamasında “Ukrayna’daki çatışmalardan etkilenenlerle dayanışma içindeyiz” ifadelerini kullandı.

Karar Dünya Buz Pateni Şampiyonası’na üç hafta kala açıklandı. Rusya bu alanda en başarılı ülkeler arasında gösteriliyor. Rus sporcular Pekin 2022 Kış Olimpiyatları’nda beş madalya almıştı.

08.11 Rusya’nın en zengin insanlarından Mikhail Fridman, Londra’da düzenlediği basın toplantısında oligarklara getirilen yaptırımların Moskova’nın Ukrayna’ya yönelik savaş kararını değiştirmeyeceğini söyledi.

RUSYA DOĞUM HASTANESİNİ VURDU

07.15 Rusya, bu kez Ukrayna’nın başkenti Kiev’e 120 kilometre mesafede yer alan Jitomir kentinde sivil yerleşim yerlerini ve bir doğum hastanesini hedef aldı.

Rusya tarafından düzenlenen saldırıda doğum hastanesinin camları kırılarak hasar görürken, Jitomir Belediye Başkanı Sergey Suhomlin yaşanan olaya ilişkin açıklamada bulundu.

Yayınladığı görüntülü açıklamada Suhomlin, 'Biraz önce sivil yerleşim yerleri ve hastaneler vuruldu. Hastanenin camları ve kapıları zarar gördü. Olayda ölen ve yaralananların sayısı netleştiriliyor. Olay yerinde ekipler çalışıyor. Rahat bir gece olmayacak' ifadelerini kullandı.

PUTİN'DEN FLAŞ 'YURTDIŞI' KARARI

06.38 Rusya devlet medyası TASS'ın haberine göre, Putin, Rusların 10 bin dolardan fazla dövizle ülkeyi terk etmelerini yasaklayan kararnameyi imzaladı. Yasak bugünden itibaren yürürlüğe girdi.

06.24 Ukrayna bir Rus çıkarma birliğinin Harkiv'e indiğini ve kentte çatışmaların yaşandığını duyurdu.

Ukrayna, Devlet Başkanı Zelenski'ye suikast düzenlemek için gönderilen 2 Çeçen askerinin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

06.20 ABD merkezli havacılık şirketi Boeing, Rus şirketleriyle tüm ilişkilerini sonlandırdığını açıkladı.

Pazartesi günü Kiev’deki ofisini kapatan ve Moskova’daki pilot eğitim programlarını durduran şirket, bugün de Rus uçaklarına parça, teknik destek ve bakım desteği vermeyeceğini duyurdu.

BELARUS SINIRDAKİ ASKER SAYISINI 2 KATINA ÇIKARIYOR

06.15 Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Ukrayna sınırındaki askeri birliklerinin büyüklüğünü iki katına çıkarmaya karar verdiklerini açıkladı.

Ülkesinin güvenlik konseyinde konuşan Lukaşenko “Üst düzeyde eğitilmiş birlikler Belarus’a karşı herhangi bir askeri operasyon yapılmasını engellemek için bölgeye gönderilecek” dedi.

ABD YASAĞI BUGÜN YÜRÜRLÜĞE KOYACAK

05.45 ABD Ulaştırma Bakanlığı ve Federal Havacılık İdaresi, Rus uçaklarının ve havayollarının ABD hava sahasına girmesini ve kullanmasını engelleyen emirlerin Çarşamba günü sonuna kadar tamamen yürürlüğe gireceğini söyledi.

05.04 Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Kiev’de gizli bir sığınakta CNN International'a konuştu.

Zelenskiy, ateşkes görüşmelerinin ciddiye alınabilmesi için saldırıların durdurulması gerektiğini söyledi:

'Rusya bunu yaparsa, barışa hazır demektir. Öbür türlü görüşmeler sadece zaman kaybı olur. Buna hazır olup olmadıklarını göreceğiz.'

'HAVA ÜSTÜNLÜĞÜ KURAMADILAR'

05.00 ABD Savunma Bakanlığı’ndan üst düzey bir kaynak, Ukrayna’yı işgal eden Rus birliklerine dair gözlemlerini paylaştı.

Gözden KaçmasınBiden'dan 'Birliğin Durumu' konuşması: Putin yanıldı... ABD hava sahasını Rusya'ya kapattıkHaberi görüntüle

Pentagon, Rus birliklerinin morallerinin düşük olduğunu, çatışmada altı gün geçmesine rağmen hava üstünlüğünün kurulamadığını belirtti.

Rusya’nın 400 civarında füze fırlatmasına rağmen Ukrayna hava savunmasının başarılı bir şekilde çalıştığı, Rusya’nın sınırdaki birliklerinin yüzde 80’inin Ukrayna’ya girdiği, bazı birliklerin teslim olduğu, bazılarının da

'RUSYA ÇOK AZ İLERLEYEBİLDİ'

04.45 Ukrayna’da Kiev’e yönelen Rus konvoyuna dair yeni bilgiler paylaşıldı. Uydu görüntülerini analiz eden ticari istihbarat şirketi McKenzie Intelligence Services, konvoyun 64 kilometre uzunlukta olmadığını fakat 64 kilometreye yayılan parçalar halinde ilerlediğini aktarıyor.

Konvoyun birden fazla noktada, bozulan araçlar nedeniyle tıkandığı görülüyor. Konvoyda tank ve zırhlı araçlardan çok lojistik araçlar olması, bir çatışmadan fazlasının planlandığını gösteriyor.


 

McKenzie’nin incelediği diğer uydu görüntülerinde ise Rus paraşütçülerin, Ukrayna’nın en önemli uluslararası kargo havalimanı ve askeri üssü olan Kiev yakınlarındaki Hostomel Havaalanı yakınlarında mevzilendiği görülüyor.

Rus topçuları ise henüz Kiev’i menziline alacak kadar yakınlaşamadı. Analistler Rus güçlerinin son 24 saatte çok az ilerleyebildiğini aktarıyor.

JİTOMOR'DA GÜÇLÜ PATLAMA

02.55 Ukrayna'nın Jıtomor kentinde konutların olduğu bir bölgede güçlü bir patlama meydana geldi.

02.47 Kanada hükümeti, Ukrayna'da devam eden Rus işgali nedeniyle Rusya'ya birtakım ekonomik yaptırımlar uygulamaya başlamasının ardından bu hafta sonu itibariyle Kanada limanlarından Rus gemilerinin geçişini yasaklayacağını duyurdu.


01.35 Rusya'nın, Ukrayna'ya düzenlediği işgal devam ederken, Rusya'ya yardımcı olan Belarus'a İngiltere'den yaptırım kararı geldi. İngiltere Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Ukrayna'ya yönelik saldırılarda Rusya'ya yardımcı olan Belarus'un Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Victor Gulevich de dahil olmak üzere toplamda 4 üst düzey Belaruslu savunma yetkilisine ve 2 askeri kuruluşa yaptırım uygulanacağını duyurdu.

01.21 Ukrayna'nın başkenti Kiev ve çevresinde patlama sesleri duyuluyor.

IMF UKRAYNA İÇİN HAREKETE GEÇTİ

01.20 IMF Direktörü Kristalina Georgieva ve Dünya Başkanı Başkanı David Malpass, Ukrayna'ya gelecek haftalarda milyarlarca dolar ek fon sağlamak üzere hızla çalıştıklarını duyurdu. Georgieva ve Malpass, emtia fiyatlarının artmasına dikkat çekerek, bunun enflasyonu daha da artıracağını ve krizin sürmesi halinde finansal piyasalarda aksamaların yaşanacağını ifade ettiler.

01.04 Teknoloji devi Apple, Ukrayna işgali sebebiyle Rusya'da ürün satışını durdurdu. Şirketten yapılan açıklamada tüm ihracatın durdurulduğu ve Apple Pay ve diğer servislerin kullanımına kısıtlama getirildiği belirtildi.

00.10 Avrupa Parlamentosu Ukrayna'ya aday ülke statüsü verilmesine yönelik çalışılması için AB kurumlarına çağrıda bulunan karar tasarısını kabul etti. AB'nin Rusya'ya karşı "daha sert yaptırımlar" uygulamasını da talep eden karar tasarısı, 637 temsilcinin lehte oyunu aldı.


YORUMLAR

  • 0 Yorum