Bilişim yoluyla çözülen ilk cinayet: Gazeteci Baki Koşar cinayeti

Gazeteci Baki Koşar, iş ve arkadaş çevresi tarafından çok sevilen biriydi... Vahşi bir şekilde defalarca bıçaklanarak öldürüldü. Evde parmak izi çıkan bir kişi, katil zanlısı olarak cezaevine girdi. Ama bu işte bir gariplik vardı. Bunu fark eden polis, Koşar’ın sohbet odalarındaki yazışmalarını inceledi. En son sohbet ettiği ‘delimavi” rumuzlu birini evine çağırdığını tespit etti. Polis günlerce o sohbet odasında “Kuşum’ rumuzuyla bu kişiyi bekledi. Sonunda gelen ‘delimavi’ ile sohbetin izi Milas’a uzandı. Katil zanlısı, kendine gasp yapacağı yeni bir kurban beklerken, Gayrettepe’nin amansız takip yapan Cinayet Büro ekiplerini karşısında buldu. Polis gerçek katili bulunca, cezaevinde katil diye tutulan diğer kişinin de hayatı kurtuldu. Bilişim üzerinden çözülen ilk cinayet olan olayın detaylarını cinayeti çözen ekipte yer alan emekli polis memuru Fuat Karabulut anlattı. Habertürk’ten Mustafa Şekeroğlu’nun haberi...

Bilişim yoluyla çözülen ilk cinayet: Gazeteci Baki Koşar cinayeti
01 Ocak 2023 - 14:37 - Güncelleme: 01 Ocak 2023 - 15:04



Gazeteci Baki Koşar'ı günlerdir gören olmamıştı. İş yerine de gitmeyen Koşar’ın iki cep telefonu da kapalıydı. Tarih, 24 Şubat 2006; sabah 10 sularıydı. O dönem Alo 155, ‘Polis İmdat’ olarak geçiyordu. Polis imdat servisini arayan bir vatandaş Şişli Pangaltı’da bulunan bir evde kötü kokular geldiğini söyledi. İhbar edilen adres günlerdir haber alınamayan gazeteci Baki Koşar’ın eviydi.

TÜYLER ÜRPERTEN OLAY

Şişli İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, adrese gittiklerinde dayanılması güç bir kokuyla karşılaştı. Kapının zili polisler tarafından uzun uzun çalındı fakat yanıt gelmedi. Çilingir çağrıldı, kapı açtırıldı. Polis ekipleri, eve girdiklerinde, tüyler ürpertici bir manzarayla karşılaştı. Baki Coşar, salonun ortasında kanlar içinde yatıyordu ve çıplak cesedi çürümeye başlamıştı. Kısa süre sonra Olay Yeri İnceleme ve Cinayet Büro Ekipleri cinayetin işlendiği eve ulaştı.

 

Emekli polis memuru Fuat Karabulut

Cinayet uzmanı Emekli polis memuru Fuat Karabulut

“KATİLİYLE KAHVE İÇMİŞ”

Görevlendirilen Cinayet uzmanları Fuat Karabulut ve Sami Avcı’ydı. İki deneyimli dedektif olay yerinde çalışma yapmaya başladı. Her olay yerinde bir çember oluşturduklarını belirten Karabulut “Maktulü incelediğimizde kesici aletle yani bıçakla defalarca bıçaklandığını gördük. Ceset çürümeye yüz tutmuş. Ama olay yerinde deliller bozulmasın diye dokunmayız. Bizim işimiz olay yeri incelemesinin ardından başlar. Eve baktığımızda kapıda bir zorlamanın olmadığını gördük. Pencereleri inceledik. Şüpheli bir durum yoktu. Çünkü ekip arkadaşlarımız buraya geldiğinde kapı kapalıydı. Kapıda bir zorlama yoktu. Bu da maktulün katili tanıdığını gösteriyordu. Çünkü bu evde yemek yenilmiş. Kahve içilmiş. Bir sohbet ortamı geçtiği görülüyordu.”

“İLK KEZ BİLGİSAYAR KASASINI ALDIK”

Tüm olaylarda ilçe ekiplerinin de kendi yöntemlerine göre çalıştığını söyleyen Karabulut, “Olay yeri ekipleri çalışmasını bitirdi. Ceset Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Maktulün iki cep telefonu ortada yoktu. Bu da telefonun katil zanlısı tarafından alınmış olabileceğini gösteriyordu. Biz, cep telefonu kullanılırsa onun takibini de yapacaktık artık. Ancak evde incelemeler yaparken, bilgisayarı dikkatimizi çekti. O dönemde bizim şubede küçük bir odada bilişim büro diye bir polis ve bir komiserden oluşan birim oluşmuştu. İnternet hayatımıza girmişti ve daha yeni tanışıyorduk biz. Maktulün bilgisayarında bir şeyler buluruz diye bilgisayarını aldık. Biz bir olayda ilk kez bilgisayar alıyorduk.”

PARMAK İZİ ÇIKTI

Bilgisayarı yeni kurulan bilişim büroya teslim edip, Koşar’ın cep telefonu kayıtlarına baktığını anlatan Karabulut “Biz maktulün bağlantılı olduğu kişileri ve arkadaşlarına kadar tüm isimleri tek tek çıkartıp mercek altına aldık. Bir gün sonra olay yeri incelemede bir gelişme yaşandı. Maktulün evinde çıkan parmak izi hırsızlıktan sabıka kaydı olan Serhat S. adlı birine ait çıktı. Allah dedik olay çözüldü. Her ekip için olayın kısa sürede çözülmesi bir artıdır. Biz hemen bu Serhat S.’yi gözaltına almadık. Kimdir ne zaman gelmişti? Ne zaman evden çıktı? Biz tüm olaylarda ismi belirlesek bile onunla ilgili ön bilgileri alırız. Elimiz iyice güçlenir ve sonra operasyon yaparız.”

 

PARMAK İZİ ÇIKAN KİŞİ KATİL DİYE TUTUKLANDI

Olay yerinde kıl ve kan gibi birçok bulgu Adlı Tıp Kurumu'nda incelemedeydi. Gerçekten katil hırsızlıktan sabıkalı kişi miydi? Karabulut ve ekibi bilgisayarın da incelemesini beklemeye karar verdiler. Bu arada şöyle bir gelişme yaşandı. Şişli İlçe ekipleri parmak izi çıkan Serhat S.’yi katil zanlısı diye gözaltına aldı. Serhat S. verdiği ifadesinde, Baki Koşar’la sohbet odalarında chat yaparak tanıştığını ve evine de gittiğini kabul etti ancak cinayeti işlemediğini söyledi. Karabulut “İlçe ekiplerinin bu yaptığı işe karışmadık. Gözaltına aldıkları bu kişiyi katil zanlısı diye tutuklattılar. Ama olayda garip bir durum vardı. Ve biz o garip durumları çözmeye çalışıyorduk”

BİLGİSAYARINDA ORTAYA ÇIKAN İZLER

Herkes cinayetin çözüldüğünü düşünürken, güvenlik güçleri bir başka yerde, farklı bir çalışma yapıyordu. Bu farklı yerde Asayiş Şube Cinayet Büro Amirliği ekipleri interaktif çalışmalar yürütüyordu. Ekipler, Koşar'ın öldürülmesini önemli bir cinayet olarak görüyordu. Koşar’ın bilgisayarı inceleniyordu. İncelemede çok önemli ipuçları ortaya çıkmaya başlamıştı.





Bilgisayarı ilk inceleyerek delillere ulaşan ilk bilişim polisi Savaş Yöndem.

CHAT KAYITLARI ÇIKTI

Bilgisayarda Koşar'ın en son 18 Şubat 2006'da 3 ayrı kişiyle chat yaptığı ortaya çıktı. Araştırmanın sonucunda, Koşar 'in 18 Şubat 2006'da ilk kez "serhat _" rumuzlu kişiyle sohbet ettiği saptandı. Karabulut “Bu sohbetteki kişi o tutuklanan kişiydi. Sohbet etmişler ve maktul bunu evine çağırmış. Bu kişi, eve gidip çıktıktan sonra maktul başka biriyle sohbet etmiş ve onu da eve çağırdığını gördük.”


KATİLİN NİKİ ‘DELİMAVİ’

Cesedi 24 Şubat’a bulunan Baki Koşar'ın, 18 Şubat günü öldürüldüğü ortaya çıktı. Koşar’ın ortaya çıkan sohbetlerinden şüpheli bir rumuz dikkat çekti. Koşar sohbet odasında ‘Berkay’ ismini kullanarak chat yapmıştı. İkinci sohbet ettiği kişinin rumuzu ‘delimavi’ydi. Ve bu kişi sohbette kendi isminin ‘İlhan’ olduğunu söylemişti. Koşar'ın, en son sohbet ettiği kişi ise ‘Candan’ diye bir kadındı ve ona Bağcılar’da plasiyerlik yapan birinin bu akşam saat 20.30’da eve geleceğini söylemişti. Karabulut “Bu bizi harekete geçirdi. Delimavi rumuzlu kişi bizim radarımıza girdi. Eğer delimavi adlı kişi Bağcılar’dan gelen plasiyer ise tutuklanan Serhat adlı kişi de masum olacaktı. Çünkü katil plasiyer çıkacak.”


HABERİN DEVAMI HABERTÜRK SAYFASINDA LÜTFEN BURAYI TIKLAYIN
 


YORUMLAR

  • 0 Yorum