Büyükşen çifti cinayetinde salonu buz kestiren sözler

Konya’da komşularına benzetilerek 4 yıl önce yanlışlıkla öldürülen Necla (54) ve Metin Büyükşen (55) çifti cinayetiyle ilgili azmettirici olduğu iddiasıyla tutuklanan Esra Taş (28) ve sevgilisi Abdullah Başdemir (47), cinayeti işlediği öne sürülen Ertuğrul Çelik (47) ile Zekeriya Okşen'in (40) yargılanmasına başlandı. Duruşmada ilk olarak azmettirici olduğu iddia edilen Başdemir'in Esra Taş'la ilgili 'aşk' savunması şaşkına çevirdi.

Büyükşen çifti cinayetinde salonu buz kestiren sözler
21 Eylül 2022 - 20:24

Olay, 3 Eylül 2018'de saat 22.00 sıralarında, İsmil Mahallesi'ndeki tek katlı evde meydana geldi. Kar maskeli kişi, kapısı açık olan Büyükşen çiftine ait eve girdi ve emekli memur Metin Büyükşen ile eşi Necla Büyükşen'e ateş etti. Çiftin evdeki kızları Büşra Büyükşen (24) de saldırganın dipçik darbesiyle baygınlık geçirdi. Ölü gibi davranan ve daha sonra yatak odasının penceresinden atlayıp, yoldan geçen komşularının aracına binen Büşra Büyükşen, jandarmaya gidip olayı anlattı. Eve gelen jandarma ekipleri, Necla-Metin Büyükşen çiftinin cansız bedenlerini buldu.

Büyükşen çifti cinayetinde salonu buz kestiren sözler: Esraya parasını verir ulaşırdım
 

ÖNCE MİHR ANLAŞMAZLIĞI SANILDI

Olayın ardından başlatılan soruşturmada ilk etapta Büyükşen çiftinin oğlu Uğur ve gelini Betül Büyükşen arasında daha önce yaşanan mihr tartışması nedeniyle öldürülmüş olabileceği üzerinde duruldu. Uğur Büyükşen, eşi Betül Büyükşen ile Betül Büyükşen'in ailesi ve yakınlarından gözaltına alınanlar oldu. Daha sonra şüpheliler, serbest bırakıldı.

ADRES KARIŞTIRILIP KOMŞU AİLE YERİNE, BÜYÜKŞEN ÇİFTİ ÖLDÜRÜLDÜ

Soruşturma kapsamında Büyükşen çiftinin, yanlışlıkla öldürülmüş olabileceği ihtimali üzerinde de duruldu. Soruşturmayı derinleştiren ekipler, çiftin komşularının evli olan oğulları Hüseyin K. ile Esra Taş'ın, bir süre ilişki yaşadığını ve ayrıldığını belirledi. Esra Taş'ın da ayrılma nedenleri olarak Hüseyin K.'nin anne ve babasını sorumlu tuttuğu tespit edildi. Esra Taş'ın, Hüseyin K.'nin annesi M.K. ve babası M.K.'yi öldürtmeye karar verip, Abdullah Başdemir'i azmettirdiği belirlendi. 13 Temmuz 2021'de düzenlenen operasyonda Esra Taş, sevgilisi Abdullah Başdemir ve bu çiftin aynı mahallede temasa geçtiği Zekeriya Okşen ile kuzeni Mustafa Okşen'in de aralarında olduğu 25 kişi gözaltına alındı. Şüpheliler Abdullah Başdemir, Esra Taş, Zekeriya Okşen ve Mustafa Okşen, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Tutuklulardan Mustafa Okşen, 17 Ağustos 2021'de cezaevinde geçirdiği rahatsızlık nedeniyle yaşamını yitirdi. 'Kasten öldürmeye yardım etme' suçundan tutuklu olan Zekeriya Okşen tutukluluk süresine itiraz etti ve 4 Şubat'ta tahliye edildi.


Büşra Büyükşen ve Osman Büyükşen
 

ÖNCE AFGAN ÇOBAN SONRA GÜVENLİK GÖREVLİSİ TUTUKLANDI

Olayın azmettiricisi olduğu ileri sürülen Abdullah Başdemir'in, o dönem çiftliğinde çobanlık yapan ve daha sonra Konya'dan ayrılarak Ankara'ya giden Afgan uyruklu Abdulhamid Uzbek, 'kiralık katil' olduğu iddiasıyla tutuklandı. Soruşturma sürerken, Uzbek 22 Ekim 2021'de adli kontrol şartıyla tahliye edildi. Yine soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve Çumra'da Selçuk Üniversitesi'ne ait tesiste güvenlik görevlisi olan Ertuğrul Çelik, çıkarıldığı mahkemece 22 Nisan 2022'de tutuklandı.

Çifte cinayetle ilgili hazırlanan iddianame, 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Tutuklu sanıklardan Esra Taş, Abdullah Başdemir, Ertuğrul Çelik ile tahliye olan Zekeriya Okşen hakkında 'tasarlayarak adam öldürme' suçlarından 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ile 'nitelikli olarak konut dokunulmazlığını ihlal' suçlarından ayrıca 3'er yıla kadar yargılanmaları talep edildi. Ertuğrul Çelik hakkında ayrıca Büyükşen çiftinin kızları Büşra Büyükşen'i yaraladığı için de 'basit yaralama' suçundan 1,5 yıla kadar hapis cezası istendi.

ÖLÜ NUMARASI YAPAN BÜŞRA, TEŞHİS ETTİ

Hazırlanan 128 sayfalık iddianamede, soruşturma kapsamında aralarında Büyükşen çiftinin aile üyeleriyle Abdullah Başdemir'in çiftliğinde çalışan Afgan çobanların da aralarında bulunduğu 97 kişi hakkında kovuşturmaya yer olmadığı yönünde karar verildi. Büyükşen çiftini öldürdüğü ileri sürülen Ertuğrul Çelik'i, olay günü ölü numarası yapıp kurtulan Büşra Büyükşen'in teşhis ettiği belirtildi. Büşra Büyükşen ifadesinde, "Boyu, kilosu, fiziki yapısı, kollarındaki kıl oranı, göz yapısı, göz rengi, göz kapakları ve göz altındaki torbalar itibarıyla evimize girerek, babama ateş eden ve arka odada göz göze geldikten sonra elindeki tüfeğin dipçiğiyle kafama vurarak beni yaralayan şahıstır. Bu şahsı kesin olarak teşhis ediyorum" dedi.

KARIŞTIRILAN ADRESLER UYDU FOTOĞRAFLARIYLA ANLATILDI

İddianamede, Esra Taş'ın, evli olan Hüseyin K. ile yaşadığı ilişkinin sona ermesinden sorumlu tuttuğu Hüseyin K.'nin annesi M.K. ve babası M.K.'yi öldürtmeye karar verip, Abdullah Başdemir'i azmettirdiği belirtildi. Hüseyin K.'nin anne ve babasının eviyle Büyükşen çiftinin evinin nasıl karıştırıldığı uydu fotoğraflarıyla detaylı olarak anlatıldı. Esra Taş'ın, Zekeriya ve Mustafa Okşen'den aldığı adres tarifini Abdullah Başdemir ile paylaştığı belirtildi. Esra Taş'ın ifadesinde "Zekeriya Okşen'den Hüseyin K.'nin İsmil Mahallesi'nde ikamet ettiği babasının evinin adresini istedim. En son olay günü yapmış olduğum görüşmede, 'Köye girdikten sonra camiyi arkana alacaksın, solundaki ev Hüseyin K.'nin babasının evi' dedi. Ben de bu adresi Abdullah Başdemir ile olay günü paylaştım" dedi. Yine iddianamede Büyükşen çiftiyle Hüseyin K.'nin annesi ve babasının fiziki benzerlikleri anlatıldı. Hüseyin K.'nin çalıştığı iş yerine ait hafif ticari araçla öldürülen Metin Büyükşen'e ait aracın benzerliğine de iddianamede yer verildi.

 

Büyükşen cinayetinde yeni gelişme Azmettirici tek tek anlattı
 

 

JANDARMAYA GİDİP BÜYÜKŞEN ÇİFTİ OLAYINI SORMUŞ

İddianamede; soruşturma kapsamında Esra Taş'ın çevresindeki kişilerin ifadelerinin alınmasının ardından Abdullah Başdemir'in, daha önce bir olayla ilgili tanıştığı jandarmadaki görevliye, cinayete sevgilisinin karışıp karışmadığını sorduğu belirtildi. İddianamede; Başdemir'in ilk kez burada öldürülme olayını dillendirdiği ve kendisinin olayın dışında gibi göstermek istediği yönünde çabalara girdiğine yer verildi.

OLAY SAATİ ARKADAŞLARIYLA MANGAL YAPMIŞLAR

İddianamede, Esra Taş ve Abdullah Başdemir'in, olay saatinde, başka yerde bulunduklarına yönelik şahitlik etmeleri için cinayet şüphelisi olarak tutuklanan Ertuğrul Çelik'in çalıştığı Apa Mahallesi'ndeki Selçuk Üniversitesi'ne ait sosyal tesiste arkadaşlarıyla 'mangal' organizasyonu yaptıklarının anlaşıldığı belirtildi. Mangal yapıldığı sırada Esra Taş, Abdullah Başdemir ve Ertuğrul Çelik'in bir ara gözden kaybolduğu anlatıldı.


Büyükşen cinayetinde yeni gelişme Azmettirici tek tek anlattı
 

SANIKLARIN YARGILANMASINA BAŞLANDI

5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen duruşmaya sanıklar Esra Taş, sevgilisi Abdullah Başdemir, cinayeti işlediği öne sürülen Ertuğrul Çelik ile olaya yardım ettiği belirtilen, tutuksuz Zekeriya Okşen katıldı. Öldüren Büyükşen çiftinin çocukları Osman, Uğur ve Büşra Büyükşen ile sanıkların yakınları ve taraf avukatları salonda hazır bulundu.

BAŞDEMİR: 3 GÜNLÜK TANIDIĞIM KADIN İÇİN NEDEN BÖYLE BİR ŞEY YAPAYIM

Duruşmada ilk olarak azmettirici olduğu öne sürülen Abdullah Başdemir'in savunması alındı. Başdemir savunmasında, Esra Taş ile yeni tanıştığını belirterek, ifadesinde şunları söyledi:

''Suçlamadan dolayı 14 aydır tutukluyum. Olay günü, her gün piknik yaptığımız zamana denk geldi. İsmil Mahallesi'ne hiç gitmişliğim yok. Hüseyin K. ile alakam yok. Biz piknik yapıp evlerimize dağıldık. 14 aydır neden tutukluyum, onu bile bilmiyorum. Cinayetle alakam yok. Esra Taş ile yeni tanıştık. Her hafta oturuyorduk. Esra kız arkadaşlarıyla geliyordu. Esra sevgilim değil. Esra, diğer hayatımı bırakacağım dediği için ona yardımcı oldum. 1 ay takıldık. Ona yardımcı oldum. Ertuğrul Çelik, bizim köylümüz. Misafirlerle onun çalıştığı yere gidiyorduk. Cinayetle alakamın olma ihtimali yok. 3 günlük tanıdığım kadın için neden böyle bir şey yapayım ya da eğlendiğim kadın için neden böyle yapayım.''

 

Büyükşen çifti cinayetinde salonu buz kestiren sözler: Esraya parasını verir ulaşırdım
 

Olaya yardım ettiği öne sürülen Zekeriya Okşen'i tanımadığını söyleyen Başdemir, ''Zekeriya Okşen'i hiç tanımıyorum. Ben Esra'ya olay günü 'Bugün kurtuluyorsun' gibi bir şey söylemedim. Ben gözaltına alınana kadar cinayeti Hüseyin ile Esra işledi zannediyordum. Çünkü Hüseyin, Esra'ya Bosna Hersek Mahallesi'nde ev tutmuş. Dosyadaki telefon kayıtları bana ait'' dedi.

Abdullah Başdemir, savunmasında salonda bulunan, öldürülen Büyükşen çiftinin oğullarından doktor Osman Büyükşen'e yönelik ise ''Osman Hocama bir şey sormak istiyorum. Rahmetlilerin katillerinin bulunmasını mı istiyor, yoksa kendine kurban mı arıyor? Olayı kapatmak mı istiyor?'' diye konuştu.

'ESRA'YA AŞIK DEĞİLİM'

Öldürülen ​Büyükşen çiftinin ailesinin avukatı, Başdemir'e, ''Esra'ya madem aşık değildin, neden böyle yaptın?'' diye sordu. Başdemir de ''Ben Esra'ya aşık değilim. Ben Esra'ya ulaşmak istesem, parasını verir ulaşırdım" dedi.

Avukatın ''Esra'nın öbür hayatından dediğin kastın ne? Esra ve ailesine para yardımı yaptın mı?' sorusu üzerine Başdemir, ''Esra, para karşılığı erkeklerle görüşen bir kadındı. Esra'ya son 1 yıldır değer vermeye başladığım için para yardımı yaptım'' cevabını verdi.

'BEN KİMSEYİ ÖLDÜRMEDİM, ÖLENLERİ TANIMIYORUM'

Abdullah Başdemir'in savunmasının ardından diğer azmettirici olduğu öne sürülen sevgilisi Esra Taş, dinlendi.

Esra Taş, savunmasında, daha önce verdiği ifadelerinin doğru olmadığını ve baskı altında ifade verdiğini öne sürdü. Taş, mahkemedeki ifadesinde, ''Benim daha önceki ifadelerim doğru değil. Bana baskı yaptılar. Sürekli bana 'Abdullah yaptı, diye söyle' diyorlardı. Ağabeyim bana 'Abdullah cinayet işlemiş. Senin haberin yokmuş. Sana yaranabilmek için yapmış' dedi. Sürekli jandarmadan bana baskı vardı. Benim de Hatice (tanık) gibi ifade vermemi istediler. Vicdanım çok rahatsız. Beni çok korkuttular'' dedi.

Ailesi öldürülen çiftle aynı mahallede oturan eski sevgilisi Hüseyin K. ile 1 yıl ilişki yaşadığını belirten Taş, şunları söyledi:

 

''Hüseyin'e kırgınım. 1 yıllık ilişkim vardı. Ailesiyle hiçbir sorunum olmadı. Hüseyin, bana 'Benimle kaçar mısın?' diye sordu. Yola çıktığımızda patronu ve ailesi sürekli telefonla onu arıyordu. Daha sonra ben patronu ve annesiyle kendi cep telefonumdan konuştum. Hüseyin bana hamile olduğumu söylememi istedi ama öyle durum yoktu. Daha sonra Hüseyin, bana kendisinin kötü olduğunu söyledi; biz de Konya'ya geri döndük. Bir gün kiralık apart dairede daha sonra arkadaşımda kaldım. Abdullah ile ilk tanıştığımız gün, cinayet günüymüş. O gün Mustafa Okşen, beni aradı. Onunla sadece Hüseyin için muhabbet ediyorum, konuşuyorum. Mustafa ağabeyle tek muhabbetim, Hüseyin'in arkadaşı olmasıydı daha sonra bana Zekeriya'nın numarasını verdi. Zekeriya ağabeye Hüseyin'in evini sordum. Hüseyin'in nerede olduğunu merak ettim. Zekeriya ağabey, 'Camiyi arkana al, soldaki ev' diye tarif etti ama bu adresi kimseye vermedim. Biz daha sonra 4 kız, Abdullah'ın yanına mangal yapmaya gittik. Bir ara Ertuğrul ağabey, gelip gitti. Abdullah'ın ağabeyi, bize bakıp gitti. O gün orada lojmanlarda Abdullah'la birlikte olduk. Ben kimseyi öldürmedim, ölenleri tanımıyorum.''

Eski sevgilisi Hüseyin K.'nin ailesiyle de arasının iyi olduğunu kaydeden Esra Taş, ''Hüseyin'in ailesiyle hiç kötü konuşmam olmadı. Hüseyin'le olacaksam bile ailesiyle bir araya gelmek istediğimi söyledim. Annesiyle çok iyi konuştum. Bana her zaman iyi davrandılar. Abdullah'la ise son 1 yılda iyi olmaya başladık. Jandarmadan bana baskı yaptılar. Bana baskı yapan komutanlar neredeyse tokat atacaklardı. İlk ifademin geçersiz sayılmasını istiyorum. Ben Abdullah'a birine veya kimseye bir şey yap, demedim. O, aklı başında bir insan. Ben kimsenin ne canına ne malına göz dikmedim. Hüseyin'in annesi ve babası da benimle çok iyi konuşuyordu'' dedi.

 

ERTUĞRUL ÇELİK: AİLE İÇİNDE OLAN OLAYI BANA YIKMAYA ÇALIŞIYORLAR

Konya'da Büyükşen çiftini öldürdüğü iddiasıyla tutuklanan Ertuğrul Çelik ise savunmasında suçlamaları kabul etmedi. Olay günü Abdullah Başdemir ve Esra Taş'ın arkadaşlarıyla birlikte mangal yaptığı barajdaki tesiste nöbetçi olmadığını belirten Çelik, savunmasında şunları söyledi:

''Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum. Olay günü nöbette değildim. Meram Tıp Fakültesi'ne gittim. Annem için doktorla görüştüm. Olay saat 22.30'da olmuş. Benim köyümle, olayın işlendiği İsmil Mahallesi arası da 120-130 kilometre. Ben saat 22.51'de barajda telefonla görüştüm, bu nasıl olabilir. Ölenleri ve öldürenleri tanımıyorum. Abdullah'ın o gün beni aramasının sebebi kap-kaçak istemek için arıyor. O saatler arasında nasıl İsmil'e gidip geleyim? Baraja gitme sebebim ise onları oradan çıkarmak içindi. Büşra beni göz torbalarımdan tanıdı. Ben cinayet işlemedim. İşleyemem. Sürekli birilerini suçladılar. Ben 5 yılda hiç mi yaşlanmadım? Nasıl tanıdı beni? Bildiğin bana 'helva hazır, yağ hazır, Ertuğrul gel şeker ol' dediler. 18 dakikada nasıl cinayet işleyeyim? Aile içinde olan olayı bana yıkmaya çalışıyorlar.''

OKŞEN: AÇIK ADRES VERMEDİM

Olayın işlenmesinde yardımcı olduğu iddiasıyla bir süre tutuklu kaldıktan sonra tutuksuz yargılanan Zekeriya Okşen ise ifadesinde, ''Esra, 31 Ağustos'ta beni aradı. Esra'yı da 2 kez kafeye gittiğimde gördüm. Yine de tanımam Esra'yı. 2 kez telefonla aradı. Birinde Hüseyin'i sordu. İkincisinde ise bana 'Hamileyim, Hüseyin'in evini tarif et' dedi. Ben de ona 'Camiden dön sorsan söylerler' dedim. Ben açık adres vermedim'' diye konuştu.

 

Büyükşen cinayetinde yeni gelişme Azmettirici tek tek anlattı
 

 

BÜŞRA BÜYÜKŞEN: ERTUĞRUL ÇELİK'İN GÖZLERİ, O GÜN GÖRDÜĞÜM GÖZLER

Olay günü, saldırganın dipçik darbesiyle baygınlık geçirip, ölü gibi davranan ve daha sonra yatak odasının penceresinden atlayan çiftin kızları Büşra Büyükşen de mahkemede tanık ve müşteki olarak dinlendi. Olay günü yaşananları anlatan Büşra Büyükşen, şunları kaydetti:

''Bu insanların varlığından haberim bile yok. Metin ve Necla, annem ve babam olur. Esra, Abdullah ve Ertuğrul'dan şikayetçiyim. Saat 21.30 sıralarında babam camiden geldi. Daha sonra arabayı garaja park etmek için dışarı çıktı. Daha sonra televizyon izledi. 10 dakika sonra Ertuğrul içeri girdi. Babama ateş etti ve bize döndü. Sonra çaydanlık fırlatmak istedim. Dışarıdaki alana çıkarak tüfeğiyle uğraşmaya başladı. Uğur ağabeyimin tüfeğini almak istedim. Ama bulamadım. Sonra tüfekle bana vurdu. Bayılma numarası yaptım. Bir süre sonra dışarı çıktım. Dışarı çıktıktan sonra yola çıkıp koşmaya başladım. Osman Topbaş geldi. Arabasına bindim, jandarmaya gittik. Ardından Uğur ağabeyimin yanına gittik. Daha sonra olay yerine geldik. Ben sadece babamın vurulduğunu gördüm. Bana annemin öldüğünü hastanede söylediler.''

Saldırganı gözlerinden tanıdığını belirten Büşra Büyükşen, ''Yüzünde kar maskesi vardı. Siyah pantolon, kısa kollu siyah tişört, ellerinde eldivenleri vardı. Ertuğrul Çelik'in gözleri, o gün gördüğüm gözlerdir. Aile içerisinde yaşanan bir olayı, nasıl bir tanımadığım kişinin üzerine atarım'' dedi.

OSMAN BÜYÜKŞEN: BİZ GERÇEK KATİLİN PEŞİNDEYİZ
 

Öldürülen Büyükşen çiftinin çocuklarından doktor Osman Büyükşen de sanıklardan şikayetçi olduğunu belirterek, ''Olayı gece saat 23.00'de duydum. Çabuk gelmemi söylediler. İstanbul'dan yola çıktım. Olayla ilgili yasal ve siyasi yollardan araştırılmasını istedim. Abdullah Başdemir, biraz önceki ifadesinde bana 'Kurban mı arıyorsun? Yoksa katilimi arıyorsun?' demişti. Biz gerçek katilin peşindeyiz, şikayetçiyim" diye konuştu.

Olayın ardından başlatılan soruşturmada ilk etapta Büyükşen çiftinin oğlu Uğur ve gelini Betül Büyükşen arasında daha önce yaşanan 'mihr tartışması' nedeniyle öldürülmüş olabileceği üzerinde duruldu. Bu nedenle o dönem gözaltına alınıp serbest bırakılan Uğur Büyükşen de müşteki olarak dinlendi. Uğur Büyükşen, ''Bu davada çile çeken benim, şikayetçiyim'' dedi.

Mahkeme heyeti, ifadelerin ardından duruşmayı 24 Ekim tarihine erteledi.


YORUMLAR

  • 0 Yorum