Salih ALUŞ

Salih ALUŞ

'SARI TİLKİ'NİN SEYİR DEFTERİ
[email protected]

HAMAMA NE OLDU? TARİHİ HAMAM, KİMLERİ TERLETTİ!

12 Şubat 2022 - 20:31 - Güncelleme: 12 Şubat 2022 - 20:40




Eyüpsultan meydanında, yıllar önce tadilat ve dekorasyon işlemleri yapılmak üzere kapatılan tarihi hamam hala açılmadı.

Eyüpsultan Belediyesi tarafından yıllar önce tadilata alınan tarihi hamamın dekorasyonun uzun yıllar sürmesi ve hala açılmaması, halk tarafından endişeyle karşılanıyor.
Tarihi hamamın Eyüpsultanlılar ve tüm İstanbullular için değeri çok büyüktür. Bir çok kişinin hamama giderek kadın ve erkek bölümlerinde yıkanıp şarkılar söylediği bir yerdi. Hatta, o tarihi hamamda kadınların gün düzenledikleri bir güzel geleneği temsil ediyordu.



HAMAMA BAK ! HAMAMA!

Bir Eyüpsultan halkı  olarak  ''Bizler 1980 yılları öncesi bu hamama gelip ailecek yıkanıyorduk, mermer kurnalarından gümüş taslarla üzerimize su döküp yıkanırken, üstümüzdeki tüm kirleri atıp, tarih kokan bu hamam da huzur buluyorduk. Yıllar önce bu hamam kapatıldı ve dekorasyona alındı. Neredeyse otuz yıl olacak açılmadı. Tadilat bitmiş gibi gözüküyor. ama hala hamam açılmadı. Neden açılmıyor? Kafamızda acaba soru işaretleri geliyor. Halk arasında kulaktan kulağa yayılan dedikodularda ‘ Hamamın altında tarihi eser ve kıymetli eserler bulunmuş ve  kaçırıldığı” söyleniyor.
Bu dedikodular bu iddialar ne kadar doğru bilemeyiz? Yetkililerin bu konuda duyarlılığını göstermeleri gerek..
Hamamın dış cephesi eskiden taş duvarlarla örülüydü. Dekorasyon sonrası dış cephe ağaç kaplama olarak dekore edilmiş. Halk arasında bu görüntü pek hoş karşılanmıyor. Hamamın dışı taş duvarlarla tekrar örülerek tarihi dokusu korunmalıydı.




Halk arasında dolaşan bir dedikoduyu daha paylaşmak istiyorum. Ortaya çıkan dedikodulara göre bu tarihi hamam, Anıtlar Kurulu ve Eyüpsultan Belediyesi tarafından bir çekişmeye neden olmuş.
Ve Eyüpsultan halkı soruyor ''Bu tarihi hamama ne oldu? Ne zaman açılacak? Dedikoduların bir son bulması lazım.
Bizler de Eyüpsultan Belediye Başkanı sayın Deniz Köken beye soruyoruz, bu tarihi hamama ne oldu? Ne zaman açılacak? Neden hala açılmıyor?
Bir an önce bu tarihi hamamın Eyüpsultanlılar için hizmete girmesini canı gönülden istiyoruz.
Sarı TİLKİ olarak bu işin de takipçisiyim….


HAMAMIN TARİHİ

Fatih Sultan Mehmet Sultan, İstanbul’u 29 Mayıs 1453 günü fethetti. Fatih Sultan Mehmet Fethin ertesi günü 30 Mayıs 1453 günü Ayasofya Kilesinde 2. Divan toplantısını yaptı.
Toplantıda alınan kararlar arasında: 1. Ebu Eyüp-El Ensari hazretlerinin
Mezarı üzerine bir türbe yapılması adına da bir cami inşaa edilmesi ve imaret bir hamam yapılmasını emretmiş. Ve vakıf kurulması ferman eylemiştir.





 

YORUMLAR

  • 0 Yorum